Van voler fer justícia pel seu compte
Els acusats d'extorsionar un empresari es juguen la presó
Corts jutja tres homes implicats en un cas d’amenaces a un empresari de la construcció
La Fiscalia va demanar penes de quatre i cinc anys de presó per als dos germans amb un negoci de subministrament de material de la construcció, que van contractar un tercer, a qui se li demanen quatre anys, perquè extorsionés un empresari que devia més de 180.000 euros als dos primers encausats. Durant el judici, els acusats van explicar que l’empresa Buiques, que va fer fallida, havia acumulat un deute de 40.000 i de 143.000 euros amb dues empreses de la construcció dirigides per la mare dels acusats. Mitjançant les amenaces, els germans haurien aconseguit que l’exgerent de Buiques firmés un contracte de reconeixement del deute i pagués 5.000 euros mensuals fins que estigués resolt. Davant d’això, els acusats van ser detinguts el maig del 2022 i van estar empresonats fins al desembre del mateix any, quan van sortir en llibertat condicional amb control monitorat. L’home acusat de ser el sicari, d’origen espanyol, va continuar a la presó en considerar-se que hi havia risc de fuga i porta 21 mesos tancat de manera preventiva. Durant la detenció també van requisar una dosi de cocaïna per a consum propi i dues armes amb modificacions il·legals a un dels germans. Per aquests càrrecs la Fiscalia li demana cinc anys de presó, un més que al germà.
En tot moment els germans van mantenir la versió que la seva relació amb el tercer acusat, el que hauria propiciat les amenaces, era simplement una bona amistat i que va fer d’intermediari entre els germans i el gerent de Buiques, però que en cap moment hi va haver cap extorsió. Per desmuntar aquest argument, tant la Fiscalia com l’acusació particular van ensenyar missatges que els acusats haurien intercanviat durant els mesos previs a la detenció. Per exemple, l’amic dels germans hauria enviat un missatge a un dels dos acusats dient “com enxampi el de Byld –la nova empresa de l’excap de Buiques– amb el cervell recaragolat, el faré córrer”. Per defensar-se, els germans van apuntar que aquests missatges es devien a l’“alta testosterona” i al “consum d’estupefaents” que un dels acusats practicava, però que en cap moment cap d’aquestes amenaces es va materialitzar. Al seu torn, el suposat sicari va mantindre l’argument que ell jugava “a dues bandes” i que amb els germans es mostrava agressiu envers el denunciant per “acontentar-los”, però que després el seu tracte amb ell era cordial i, fins i tot, “podria haver passat per una amistat”, ja que l’acusat tenia plans de negocis amb el propietari de Byld i volia treballar per a ell per aconseguir la nacionalitat.
A més, l’acusació va afegir que l’amic dels germans hauria fet un seguiment a la família del propietari de Buiques per obligar-lo a pagar i que hauria ensenyat fotografies de la dona i els fills del denunciant per extorsionar-lo, fet que l’acusat va negar en tot moment.
Un altre punt calent del judici va ser demostrar si el tercer encausat va cobrar pels seus serveis. Els tres van afirmar que no, i que tot va ser fruit de l’amistat que els uneix. La Fiscalia i l’acusació, per la seva part, van exposar missatges on es parlaven de 7.000 euros que l’amic dels germans hauria rebut en metàl·lic pels seus serveis, així com converses on s’avisava el presumpte sicari que li baixarien “allò” a Espanya, acompanyat del símbol del dòlar.
UNA EMPRESA FALLIDA, PERÒ COTXE DE LUXE
Durant el judici, els acusats van relatar com el cap de Buiques, després d’haver declarat l’empresa en fallida, es passejava per Andorra conduint cotxes d’alta gamma i que fins i tot es va comprar una casa nova. Així mateix, un dels germans encausats va reconèixer que “li feia ràbia” veure com el denunciant no pagava els seus deutes mentre portava una vida de luxe i que podria ser que algun dels missatges plens de ràbia vingués derivat d’això.