Acció Feminista es posiciona en contra del procés judicial a Vanessa Mendoza

L’associació afirma que el judici, que té lloc avui, atempta contra la llibertat d’expressió

Vanessa Mendoza davant la seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Des d’Acció Feminista a Andorra ens posicionem, tal com hem manifestat anteriorment en reiterades ocasions, en contra de processos penals a activistes i persones que defensen els drets humans a Andorra.” Amb aquestes paraules l’associació obria un comunicat de dues pàgines en què es posiciona en contra del procés penal que avui se li fa a la presidenta de la plataforma Stop Violències, Vanessa Mendoza. L’activista és jutjada per unes declaracions que va fer al comitè per l’eliminació de la discriminació contra la dona (Cedaw) de l’Organització de les Nacions Unides i que l’executiu va denunciar a la seu de la Justícia.

En el text, Acció Feminista també afirma que consideren que el Govern “està atemptant contra la llibertat d’expressió de la presidenta d’una associació ciutadana”, i que aquest fet ha marcat un “precedent al país de persecució a una defensora dels drets de les dones i, concretament, del dret fonamental a l’avortament, que és contrari a la democràcia i a l’exercici de les llibertats de totes les ciutadanes”, s’especifica en el comunicat.

Segons l’entitat, al Principat no es respecten els convenis internacionals sobre drets humans que l’executiu té firmats com, per exemple, la Convenció europea per la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals (CEDH), el Conveni per a l’eliminació de la discriminació envers les dones, o la Declaració de Beijing del 1995. En aquest sentit, recorden a la màxima institució del país que la “interrupció voluntària de l’embaràs és un dels pilars fonamentals que travessen els drets sexuals i reproductius de les dones i els drets humans”. Per això, més endavant acaben declarant que la “llibertat i no-discriminació són dos principis que ni es compleixen ara a Andorra, ni es compliran si es despenalitza l’avortament sense reembossament econòmic”.

Tot plegat porta Acció Feminista a assegurar que Andorra “no és un estat conservador, sinó arcaic”. A més, defensen que els drets no es respecten i que es projecta una idea progressista. El comunicat conclou que “l’avortament és un dret fonamental que Andorra ha de garantir amb urgència”. Diverses entitats dels països veïns van donar suport a Mendoza a través de les xarxes socials i també s’hi van solidaritzar. Algunes d’aquestes van ser Amnistia Internacional de França o la diputada gal·la Nathalie Oziol.

tracking