LA CONSTRUCCIÓ ES VA FER EL 1985

L'edifici de Prada Casadet té algunes patologies greus

El fons de reserva de jubilació va encarregar un informe el 2022 per saber l’estat d’un immoble que es va construir l’any 1985

L'edifici de Prada Casadet a Andorra la Vella.Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi encomanat pel fons de reserva de jubilació (FRJ) ha detectat algunes patologies greus a l’edifici de Prada Casadet, segons assenyala el projecte de pressupost per a l’any vinent d’aquest organisme. Cal recordar que aquest edifici va entrar en funcionament l’any 1985 (fa prop de 40 anys), quan era propietat de la CASS. És un immoble de grans dimensions, amb una superfície construïda de 29.247 metres quadrats i que compta amb 139 habitatges, 270 places d’aparcament i 10 locals.

Segons s’explica en el projecte de pressupost, al llarg del temps s’ha fet un manteniment permanent d’aquest edifici i de les seves instal·lacions però, a la vista del seu envelliment, el FRJ va encarregar una inspecció tècnica de l’edifici a la UTE Suport EC - Pirineu Inspecció i Control, a fi de conèixer-ne l’estat. El seu informe, de data d’octubre del 2022, no identifica cap patologia com a molt greu, però sí que algunes reben la consideració de greu. En conseqüència, recomana realitzar diverses actuacions, algunes de caràcter estructural i amb un cost elevat, les quals s’han planificat en diversos anys.

El capítol 6 d’inversions del pressupost de l’ens preveu inversions centrades, principalment, en l’edifici Prada Casadet, que inclouen actuacions degudes a l’envelliment de l’edifici, que s’ha posat de manifest en la inspecció tècnica. L’import d’aquestes inversions suposarien una despesa estimada de 2.197.803 euros.

La partida principal, 1,3 milions d’euros, anirà dirigida al projecte de renovació de la instal·lació elèctrica del conjunt dels edificis, mentre que 334.794 euros s’invertiran en el projecte de reparació dels trams de façanes amb plaques prefabricades i llindes. Es destinaran 466.000 euros al projecte d’extraccions separatives per a banys i cuines; 94.000 a millores en els pisos (cuines, sanitaris, termos, parquets i quadres elèctrics), i 57.350 a condicionaments, extintors, comptadors, calefaccions, intèrfons, pintura i jardineria.

D’altra banda, aquest any es preveu finalitzar la redacció del projecte relatiu a la construcció de proteccions i adjudicar-ne els treballs de proteccions enfront de la caiguda de blocs rocosos a la zona requerida pel Govern de l’antic hospital de Santa Coloma. Un cop realitzades les proteccions, el FRJ estarà en disposició d’iniciar l’enderroc de l’antic centre hospitalari, prèvia retirada de materials perillosos. Així, considerant la necessitat de resoldre una situació que pot suposar un risc per a la seguretat pública, i que aquest risc potencial s’agreuja amb el pas del temps, les inversions previstes per a l’exercici 2024 inclouen 617.500 euros per a la part de l’enderroc, que s’estima executar el 2024. La resta del cost del projecte d’enderroc de l’antic hospital, estimat en 926.250 euros, es preveu que s’executarà el 2025.

EL FONS DE RESERVA DE JUBILACIÓ PREVEU UNS INGRESSOS DE 20,6 MILIONS

L’avantprojecte de pressupost 2024 del FRJ preveu uns ingressos de 20,60 milions d’euros, el que suposa un decrement del 37% respecte a l’execució esperada del 2023 (12,2 milions d’euros) i del 16% (3,90 milions d’euros) respecte al pressupost de l’exercici 2023. Aquesta reducció en la previsió pressupostària per a l’exercici 2024 s’explica, principalment, per la minoració de l’import de transferències procedents de la branca “jubilació” estimades per part de la CASS. En aquest sentit, les transferències procedents de la branca “jubilació” estimades per la CASS per a l’exercici 2024 han estat un 19% (4,1 milions d’euros) per sota de les estimades en el pressupost de la CASS per al 2023. En l’avantprojecte s’ha considerat incrementar els ingressos per lloguers un 4,2%, corresponent a l’IPC previst en les directrius del Govern rebudes per elaborar el pressupost. No obstant això, si es comparen els ingressos pressupostats per a l’exercici 2024 respecte al pressupost inicial 2023, la variació és del 8,05%, ja que inclou l’increment de l’IPC previst pet al 2024 (4,2%) més el diferencial entre l’IPC previst en el pressupost aprovat per al 2023 (4,5%) i l’aplicat.

tracking