Indemnització per a Sandro Rosell i Joan Besolí pel retard de la justícia

El Constitucional reconeix que s'ha vulnerat el seu dret a un judici de durada raonable

Sandro Rosell afirma que sense Besolí “no hauria aguantat” a la presóTWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sandro Rosell, Joan Besolí i Pedro Andrés Ramos tenen dret de ser indemnitzats "en la quantia que determini la jurisdicció ordinària" per la vulneració del dret a un judici de durada raonable que han patit. És la decisió del Tribunal Constitucional atenent els arguments del recurs presentant per la representació dels tres afectats contra la inactivitat de la secció d'instrucció especialitzada 1 de la Batllia per una causa oberta per un presumpte delicte de blanqueig de diners o valors, segons ha fet públic avui el BOPA. La reclamació es va fer per un embargament de comptes el 2016 que la Batllia no ha resolt encara. Els magistrats afirmen que no es pot fixar un termini temporal per acabar el procés judicial, com demanen els recurrents, però recalca que la vulneració del dret a un procés de durada raonable "és susceptible de perdurar si la Batllia no actua de manera determinant per concloure el sumari en un breu termini".

La Batllia va iniciar un procediment contra els tres recurrents i altres persones el 18 de novembre del 2016 dictant el bloqueig i embargament preventiu dels comptes i béns de l'expresident del Barça, Sandro Rosell. El 29 de maig del 2019 l'empresari va presentar un escrit demanant l'aixecament immediat de l'embargament argumentant que havia estat absolt a Espanya dels mateixos delictes penals pels quals estava investigat a Andorra segons recollia la sentència de l'abril del 2019. L'octubre del mateix any la representació de Rosell va interposar un recurs d'empara per la inactivitat de la Batllia que el TC no va admetre el gener del 2020 i el juny del 2021 el batlle instructor de la causa va requerir als bancs l'actualització dels saldos dels comptes.

El 3 de febrer de l'any passat els recurrents van tornar a demanar l'aixecament del bloqueig de comptes afegint-se a la petició d'una altra implicat en la causa, i el 18 de març van repetir la mateixa petició en un nou escrit que tampoc no va comportar una nova decisió judicial. El 10 de febrer del 2023 els recurrents van canviar de lletrat i el 27 de març el batlle va fer un nou requeriment d'actualització de saldos a les entitats bancàries on indicava "atès el temps transcorregut des de l'actualització dels comptes del 10 de maig del 2021", segons argumenten els recurrents en el recurs al TC. Tanmateix, el batlle no va dictar cap mesura respecte a la causa en curs i el 14 de juliol va arribar el recurs d'empara que ara ha estat atès per l'Alt Tribunal.

tracking