Concòrdia demana suprimir la reprensió privada per escrit per l'ús del català

El grup parlamentari ha presentat 24 esmenes al Projecte de Llei de la llengua pròpia i oficial

Els parlamentaris de Concòrdia a una sessió de Consell GeneralFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

CerniEscaléi Maria Àngels Aché, representants del grup parlamentari de Concòrdia han presentat avui 24 esmenes al projecte de llei del català.

El partit demana noves obligacions a les persones que treballen de cara al públic, per garantir el coneixement suficient de la llengua, senseperjudicid'atendre en altresllengüessi els interlocutors no entenen el català. Alhora, demanen que a fi de garantir la residència tinguin el coneixement mínim necessariper a interactuaramb la resta de persones que viuen al país mitjançant el català. Proposen també informar a tots els ciutadans majors de18anys i nouvinguts sobre les sessions de formaciólingüísticai cultural per afavorir la seva integració.

Concòrdia demana en esmena que els organismes públics on desenvolupin les seves tasques saludin, comencin i mantinguin les converses en català inoméselcanviïnsi l'interlocutor noenténl'idioma. Les administracions andorranes en relacions exteriors podran utilitzar qualsevol llengua estrangera que faciliti la comunicació amb l'interlocutori "hauran de mantenir unacòpiaescrita en llengua catalana, en paper oficial isegellada, en cas que la llengua d'ús no sigui el castellà, el francès o l'anglès".

Quant a actualització administrativa, Concòrdia demana cursos d'actualització per formar part de les eines per promoure la correcció lingüística. De la mateixa manera, demanen que la publicitat comercial i escrits informatius impresos, editats i distribuïts a Andorra de caràcter cultural i socials s'han de redactar únicament en català. Pel que faalsestabliments turístics i de restauració qualsevol imprès o informació ha d'estar en català i demanen que les traduccions constin en el mateix document.Continuantamb els establimentsturísticsi derestauració, demanen quehagindegarantirque el personal té una competèncialingüísticade català osuperior alnivell oficial A1, alhora que han de mantenir la conversa en català inoméscanviar d'idioma si l'interlocutor no entén el català.

Concòrdia també ha demanat que els conductors del transport públic i altre personal que presta al servei públic han de fer servir el català inomescanviar de llengua si l'interlocutor no entén el català.

Pel que fa a la llengua de formació, el grup parlamentari demana que tots els centres educatius privats que emetin titulacions estatals, el professorat ha de conèixer la llengua d'acord amb les exigències de la seva tasca docent i no s'aplica al professorat visitant. També fan la petició que qualsevol comunicació pública en representació d'Andorra es faci en la llengua oficial i demanen fer públic el debat que es fa cada any al Consell General sobre l'estat de la llengua.

Quant a les multes la llei les fixa entre una reprensió privada per escrit i una multa de 1.200 euros de les infraccions lleus. Concòrdia proposa eliminar la reprensió privada per escrit d'entre les mesures sancionadores. De la mateixa manera demanen que les sancions que no siguin resoltes en el termini establert siguin sancionades.

Concòrdia també ha presentat en esmena que qualsevol infracció sigui expedientada pel director de Govern encarregat de la política lingüística i pel que fa al coneixement de l'idioma oficial han demanat requerir a totes les persones nouvingudes els coneixements bàsics de català a excepció de les persones incapacitades per un professional de la salut.

tracking