NEGOCIACIÓ AMB LA UNIÓ EUROPEA

Nova data límit per tancar l'acord d'associació

Al desembre es presentaran les grans línies polítiques i es posa el maig de data límit

Reunió del pacte d'Estat.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El calendari de negociacions amb la Comissió Europea per arribar a un acord d’associació anirà més enllà de final d’any, com s’havia anunciat. Segons el cap de Govern, Xavier Espot, el vicepresident executiu té previst a principi de desembre presentar les grans línies polítiques als estats membres i a la resta de la Comissió, “però subsistiran alguns aspectes que s’hauran de negociar i per aquest motiu tindrem temps d’aquí al 10 de maig, eventualment, abans de signar el document”, va afirmar.

Espot va avançar les novetats sobre l’acord d’associació després de la reunió sobre el pacte d’Estat mantinguda ahir amb els presidents dels grups parlamentaris i els representants dels partits polítics, i va reiterar que el pacte es troba “en una fase molt avançada”. El cap de Govern va destacar que ja disposaven d’una tercera revisió del protocol dels serveis financers, i va destacar que en aquest s’eliminaven les referències al no-accés al Banc Central Europeu com a prestador d’última instància. “No diu que es pugui, però tampoc que no”, va explicar Espot, tot discernint que això deixava la porta oberta a una negociació paral·lela, i va destacar la importància de continuar treballant la via de negociació amb el Copríncep francès, i a través seu amb el Banc Central de França, perquè les entitats bancàries puguin tenir accés com a mínim als mecanismes ordinaris de liquiditat i fins i tot als mecanismes extraordinaris del prestador d’última instància. Que el protocol afegís una clàusula de garantia per a l’estabilitat del sistema de cara a l’obertura del mercat, un cop finalitzat el període de transició que s’ha establert en 15 anys, va ser qualificat per Espot com una de les salvaguardes importants per al país.

En l’àmbit de telecomunicacions, es continua dirimint si la transitòria queda en sis o set anys, però s’ha confirmat que es posposa en quatre anys la negociació del càlcul de les conseqüències del roaming, ja que la regularització europea de les tarifes de roaming està pensada per països grans on hi ha poc impacte de turistes i deixaria a la companyia en situació de pèrdues.

El que es dona per tancat és la negociació sobre la lliure circulació de persones. “S’ha proposat a Andorra el règim més ambiciós i generós en matèria derogatòria de lliure circulació de persones que mai la Unió Europea ha proposat a un estat tercer. Ens sentim satisfets amb el resultat de la negociació”, va afirmar Espot, que va detallar que s’havia obtingut el període transitori de deu anys renovable automàticament, amb l’excepció que hi hagués un acord contrari de les dues parts; que es mantenia el sistema de càlcul de les tres quotes d’immigració, i que el sistema del control dels antecedents penals obria la possibilitat d’incorporar la declaració jurada unilateral “d’un concepte propi d’ordre públic que servirà per extreure conseqüències dels antecedents penals, com per aplicar les mesures de la policia administrativa”. Espot va avançar que la setmana vinent es presentarà la proposta sobre les prestacions de serveis.

tracking