El laboratori de Grifols tira endavant però sense cap calendari

Espot afirma que no es tirarà endavant el centre de recerca immunològica si no tenen el 100% de les garanties en tots els àmbits

Xavier Espot parlant amb Guillem Casal i Helena Mas.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte del centre de recerca immunològica impulsat per la farmacèutica Grifols no s’atura, però no té una cronologia fixa. Així ho va apuntar el cap de Govern, Xavier Espot, quan va respondre a les preguntes de Noemí Amador, consellera general del grup parlamentari d’Andorra Endavant, sobre l’estat actual del projecte. Ho va fer durant el torn de preguntes al Govern que es va celebrar ahir al Consell General. En resposta, Espot va afirmar que actualment no poden fixar un cronograma per tirar endavant el projecte, ja que “les dates són evolutives i poden variar”. El projecte és dinàmic i pot variar segons la “ciència i l’economia de cada moment”, va remarcar el cap de Govern.

Tanmateix, Espot va refermar la predisposició de l’executiu de tirar endavant el centre de recerca, ja que Govern creu en el projecte i té la garantia d’anar acompanyat d’una empresa amb una “solvència reconeguda” i que són els primers interessats a “no fer res mal fet”. A més, el Govern va afegir que Grifols és important per a Andorra pel fet que pot “atraure inversors d’alt valor afegit”, però cal avançar el projecte amb “totes les garanties cobertes”, va remarcar Espot. Sobre quines garanties falten, el màxim responsable del país va contestar que ha d’estar tot ben cobert en “tots els àmbits”, fins i tot en l’econòmic, per si calgués inversió pública, que aquesta estigués coberta.

Amador també va preguntar sobre la reunió entre l’executiu i Grifols. Sobre aquesta, Espot va dir que es va consensuar l’acord de treballar el projecte “d’una manera pausada i científica”, per la delicadesa del projecte i atenent els dubtes que han sorgit entre la població i alguns grups de l’oposició. Espot també va afegir que s’han tirat endavant altres projectes similars a zones altament poblades, com és el cas de Barcelona, sense que hi hagués cap preocupació sobre la salut de la ciutadania. El cap de Govern va afegir també que a Barcelona es van tardar quatre anys a acabar el projecte per tal de trobar “la millor infraestructura”, fet que el líder de DA vol repetir. Carine Montaner, presidenta d’Andorra Endavant, va interpel·lar el Govern sobre si havien iniciat contactes amb empreses de medicaments estrangeres. Sobre el tema, Espot va afirmar que com a part de l’acord d’associació han posat en manifest la voluntat de participar amb l’Agència Europea de Medicaments.

MÉS

PUJADA DEL PREU DE LA LLUM

FEDA abordarà una pujada lleugera de les factures equivalent a l’augment de cost de la vida. Tanmateix, les factures dels usuaris vulnerables es mantindran congelades.

PUJA EL COST DE LA SANITAT

El 2019 la despesa sanitària destinada a cobrir els costos de les intervencions generalistes va costar 2,9 milions, ara aquest número puja als 4,7 milions amb la implantació de la via preferent.

AJUDA ALS PISOS TUTELATS

Govern va anunciar que participarà en el finançament dels pisos tutelats que va adquirir la parròquia de Sant Julià per a persones majors de 60 anys amb un alt nivell d’autonomia.

GOVERN VOL APUJAR EL SALARI MÍNIM PER SOBRE DE L'ESPANYOL

Durant les preguntes al Govern hi va haver lloc per tractar la concentració ciutadana del 31 d’octubre passat. El conseller general del grup socialdemòcrata Pere Baró va demanar a la majoria parlamentària, amb vista a les reclamacions fetes pels manifestants, quines mesures s’implementarien per reduir la pèrdua de poder adquisitiu. Davant la pregunta, Espot va admetre que hi ha famílies que tenen problemes per arribar a final de mes i que la idea és continuar apujant el salari mínim i col·locar-lo “per sobre de l’espanyol”, va afegir el cap de Govern. Durant les intervencions, Baró i Espot van intercanviar arguments sobre les polítiques de l’actual Govern. Baró va acusar DA d’haver fet “quasi desaparèixer la classe mitjana” amb les polítiques neoliberals dels Demòcrates. Al seu torn, Espot es va defensar amb les accions del Govern, de les quals va afirmar que han estat “més intervencionistes del que ens agradaria”, però que ho han hagut de fer donada la situació del país. D’altra banda, la presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, va preguntar al Govern si té pensat arribar a acords amb els supermercats per oferir productes a punt de caducar a preu de cost per a les famílies que ho puguin necessitar i ajudar així a combatre el malbaratament alimentari. En resposta, el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, va afirmar que el Govern està treballant en diferents mesures per fomentar l’economia circular. Cerni Escalé, president de Concòrdia, va voler inquirir l’executiu sobre el pla específic de mesures en matèria d’habitatge i saber si Govern ja ha començat a treballar en aquesta matèria. En resposta, Conxita Marsol, ministra d’Habitatge, va anunciar que d’aquí a dues setmanes s’asseuran amb els presidents dels grups parlamentaris per traçar un full de ruta que marqui les prioritats que s’han de tractar primer. La proposta passarà per definir quines proposicions farà Govern, quines seran proposicions d’algun grup i quines es fan conjuntament, però sempre amb l’acord de tots.

tracking