Quasi 400 causes judicials per la intervenció de BPA

L'AREB té 46 procediments en curs arran de la resolució del banc

Sílvia Cunill durant la compareixença avui en comissió al Consell GeneralD. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La intervenció de Banca Privada d'Andorra (BPA) el març del 2015 ha generat 386 procediments judicials per via administrativa, civil i penal pel procés de resolució de l'entitat, segons les dades que ha fet públiques la presidenta de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), Sílvia Cunill, en la compareixença avui a la comissió de Finances del Consell. Els procediments, que no tenen a veure amb possibles irregularitats en l'operativa del banc, s'han obert contra l'AREB, 181, i contra BPA, 205, de la qual és titular l'entitat estatal des del moment de la intervenció.Dels quasi quatre centenars de dossiers judicials iniciats hi ha 85 en curs contra BPA i 46 en curs contra l'AREB.

La majoria de procediments contra l'AREB s'han fet per via administrativa, amb 144 causes, i han estat motivats per les resolucions adoptades per l'entitat i fins ara en tots els casos els tribunals han donat la raó a l'entitat, segons ha destacat Cunill. Del total de reclamacions contra BPA hi ha 164 oberts per la via civil.

Cunill ha remarcat que les dues causes més importants en curs són la de l'acció social contra els antics administradors que es va iniciar el 25 de juny del 2019 per actes o omissions contraris a les normes legals o que infringeixen els deures fixats per llei. Aquest procediment està aturat per "prejudicialitat penal" ja que la Batlia ha considerat que primer s'han de resoldre altres causes relacionades amb aquest cas. L'altra procés destacat en via judicial és la querella que va formular BPA contra antics directius i treballadors de l'entitat per uns presumptes delictes d'associació il·licita i activitat bancària il·legal presentada el 28 de novembre del 2022, que ha estat admesa a tràmit i es troba en fase d'instrucció.

tracking