Pacte d'Estat

Europa obre la porta a negociar l'accés al BCE com a prestador d'última instància

La tercera revisió del protocol financer elimina les referències sobre la impossibilitat d’accedir-hi

Xavier Espot ha presidit la reunió del pacte d'Estat per l'acord d'associació d'avuiSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha reiterat que la negociació per l’acord d’Associació es troba en una fase molt avançadaavui, després de la reunió sobre el pacte d’Estat mantinguda amb els presidents dels grups parlamentaris i els representants dels partits polítics que hi participen.Espot ha explicat queahires va rebre una tercer versió del protocols dels serveis financers i ha destacatque s’havien el·liminat les referències al no accés al Banc Central Europeu (BCE) com a prestador d’última instància. "No diu que es pugui, però tampoc que no", ha manifestat Espot, tot discernint que això deixala porta oberta a una negociació paral·lela.

El cap de Govern ha subratllatque ésigualment important continuar treballant la via de negociació amb el Copríncep francés, i a través d’ell amb el Banc Central de França perquè les entitats bancàries puguin tenir accés com a mínim als mecanismes ordinaris de liquiditat que tenen les entitats bancàries amb banc central, fins i tot als mecanismes extraordinaris/ prestador última instància.

Espot ha destacattambé el fet que s’haaconseguit que a l’article 1 es parlid’estabilitat del sistema amb una clàusula que doniles garanties necessàries a les entitats bancàries davant la obertura del mercat, un cop finalitzat el període de transició que s’ha establert en 15 anys. "Pel sistema europeu, les entitats bancàries d’Andorra no són sistèmiques però als nostres ulls si que ho són", ha afirmatEspot.

El cap de Govern també ha parlatdels avenços en la negociació de la lliure circulació de persones que dóna per tancat, un cop obtingut el període transitori de 10 anys renovable llevat que hi hagi un acord contrari de les dues parts, amb el sistema de càlcul de les tres quotes d’immigració, i amb un sistema específic i propi del control dels antecendents penals amb possibilitat d’incorporar la declaració unilateral d’un concepte propi d’ordre públic.

tracking