PODER ADQUISITIU

La proposta salarial de la patronal encén els sindicats

Marsol valora de forma optimista el fet que la patronal presenti una proposta

Representants de la CEA durant el Consell Econòmic i Social.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Confederació Empresarial (CEA), Gerard Cadena, va afirmar que la proposta de la patronal en la qüestió de l’increment salarial és d’augmentar el salari mínim un 1,5% per sobre de l’IPC, mentre que l’oferta per als sous situats entre el salari mínim i el mitjà és de fer un increment de 2,5 punts per sota de l’IPC. Cadena va especificar que aquesta proposta té en compte la retribució anual i que pren com a referència l’IPC amb què es tancarà l’any. Segons Cadena, arribar a aquesta proposta ha estat motiu de debat entre la patronal perquè moltes de les associacions que formen part de la Confederació Empresarial no volien cap intervenció més enllà del salari mínim.

Per Gabriel Ubach, el secretari general de la Unió Sindical (USdA), les posicions estan a les “antípodes”. El secretari va insistir que no era admissible un increment que fos per sota de l’IPC i va fer palès el seu malestar perquè al sindicat no li havia arribat cap informació prèvia d’aquesta proposta, que no va dubtar a titllar de “lamentable”. En l’argumentari esgrimit en contra de la proposta de la CEA, el representant del sindicat va explicar que la CEA no ha exposat cap fonament a l’hora de posar sobre la taula la proposta, i va afirmar que en cap cas “s’està tenint en compte que l’increment del salari té com a objectiu mantenir el poder adquisitiu de les persones”. Per Ubach, les mesures haurien de tenir en compte diversos factors com l’habitatge: “En aquest moment, si ens pregunten, tenint en compte que un lloguer està prop dels 2.500 euros, l’augment del salari hauria de ser d’un 100%.”

El secretari també va fer saltar les alarmes per la reiterada demanda de la CEA de flexibilitzar el còmput de la jornada laboral, que en aquest moment és setmanal; a trimestral, semestral o anual, tot i que no hi hagi un conveni col·lectiu. “Això s’ha de pactar”, va exposar Ubach, que també va confirmar l’assistència a la manifestació del 8 de desembre, on volen unir esforços amb la plataforma ciutadana DenunciAND.

Les declaracions es van fer després de la celebració del Consell Econòmic i Social (CES), en què la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va mostrar-se optimista amb el fet que “per primer cop la CEA presenta una proposta”. Dijous de la setmana que ve hi haurà una segona reunió en la qual en principi s’ha d’acabar de tancar l’acord. “Si hi ha acord serà perfecte”, va afirmar, sense entrar en detalls sobre l’anunciada intervenció del Govern ens cas que no n’hi hagi. El que sí que afirmen des de l’executiu és que el salari mínim s’incrementarà més enllà de l’IPC, amb l’objectiu d’arribar progressivament a un sou equivalent al 60% del salari mitjà. Sobre la manifestació, Marsol va insistir que la preocupació també la té el Govern.

MARSOLL RATIFICA L'ACORD DE LA MAJORIA D'ALLARGAR PRÒRROGUES UN MÍNIM DE 3 ANYS

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va ratificar ahir el consens de la majoria per incrementar les pròrrogues del lloguer un mínim de tres anys, tal com es va desprendre del debat d’habitage que es va celebrar dijous. Marsol va assegurar que és el “temps que necessitem per adoptar les mesures que ajudin a millorar la qüestió de l’habitatge”, com ara l’aflorament de pisos buits, o la regulació dels habitatges d’ús turístic. Respecte als increments en els lloguers, la ministra va exposar que anaven lligats a l’increment salarial, i va exposar que els pisos amb un lloguer més baix del metre quadrat podrien tenir “una mica de puja”, però no més enllà de l’IPC. “Hi soc per escoltar i fer el millor”, va afirmar Marsol. La ministra també va anunciar que aviat convocaria una taula per parlar de la proposta de l’USdA d’establir un topall al preu del lloguer per metre quadrat amb representació dels sindicats i dels propietaris. Finalment, va dedicar unes paraules a valorar positivament que els grups parlamentaris estiguessin en la mateixa sintonia i va reforçar la idea que des del Govern hi havia una clara voluntat per arribar a “consensos”.

tracking