ACORD D'ASSOCIACIÓ

La Unió Europea accepta la reciprocitat amb els bancs

La Comissió Europea també afegeix cinc anys més al temps que tindran els bancs per adaptar-se a la normativa

Espot i Beccari en roda de premsa.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar ahir que la segona versió del protocol dels serveis financers que va presentar la Comissió Europea ja recull molts dels aspectes que inicialment “s’havien assenyalat com a problemàtics”, concretament el de la reciprocitat financera. El cap de Govern va explicar que ara “queda clar que les sucursals d’entitats bancàries o entitats financeres estrangeres no podranvenir a operar a Andorra fins que tinguem aquesta mateixa possibilitat i, per tant, s’hagi fet tot el camí que s’ha de recórrer”. En aquest sentit, la segona versió també incrementa de deu a quinze anys el període que tindran els bancs nacionals per adaptar-se a la normativa europea. L’altre dels canvis dins del protocol dels serveis financers que Espot va destacar va ser la modificació de la clàusula de salvaguarda, així com els mecanismes de supervisió “perquè les autoritats nacionals puguin intervenir en major grau, tenint una major participació i control en els mecanismes de supervisió”. Així, Espot va afirmar que respecte al protocol dels serveis financers “substancialment” estan d’acord, tot i que encara estan en la fase de negociació d’aspectes concrets.

El cap de Govern també va afirmar que es manté el calendari previst de tancar l’acord a final d’any, de manera que durant “els primers mesos de l’any es pugui redactar l’acord”. El més avançat, segons Espot, és l’acord marc, que és la negociació que es fa de manera multilateral i que tindria el mateix text tant per a Andorra com per a San Marino. Segons Espot, aquest està tancat en un 99%, i només cal la revisió d’algunes qüestions terminològiques.

Espot va fer aquestes declaracions en una roda conjunta amb Luca Beccari, el ministre d’Afers Exteriors, per a la Cooperació Econòmica Internacional i les Telecomunicacions de San Marino, amb qui també va repassar la qüestió de l’accés de la liquiditat. Espot va aclarir que en no tenir banc central, Andorra ha de resoldre la qüestió de forma bilateral, i va recordar les converses amb el Copríncep francès per aconseguir que el Banc de França pogués ser el prestador en última instància. Al seu torn, Beccari va subratllar les “oportunitats reals i concretes” que suposa l’acord d’associació, com el fet que els joves puguin estudiar i treballar a la UE, tot i el que va catalogar “d’efectes secundaris” que s’estan minimitzant gràcies a la negociació, i va posar l’exemple de les converses per limitar la lliure circulació de persones amb una quota límit. “El pitjor dels escenaris seria no estar integrats a la UE”, va concloure Beccari.

118.000 EUROS PER A L'ESTUDI D'IMPACTE

L’estudi per avaluar l’impacte que tindrà l’acord d’associació amb la UE s’ha adjudicat per 118.273,68 euros, segons el BOPA. Andorra Recerca+Innovació (AR+I) va fer públic la setmana passada quel’informe s’havia encarregata l’empresa Knowledge Sharing Network, SL. (KSNET) i es va fixar un màxim de fins al 30 d’abril per lliurar els resultats. L’empresa va guanyar el concurs internacional entre set empreses presentades. Segons AR+I, KSNET va ser seleccionada perquè aportava “mecanismes de control permanent de la qualitat dels treballs realitzats”.

BARTUMEU CREU QUE ARA GUANYARIA EL 'NO' AL REFERÈNDUM

L’excap de Govern Jaume Bartumeu considera que a hores d’ara un no prevaldria en un referèndum pel “sentiment de preocupació” que hi ha entre la ciutadania per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Així ho va declarar ahir Bartumeu amb motiu de la presentació del quadern Europa en l’horitzó: vers una associació positiva, el tercer del Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (Ceres). Segons va manifestar, creu que hi ha una manca d’informació sobre l’acord i els efectes que tindrà en el Principat, fet pel qual va considerar que votar-hi en contra “seria rebutjar un acord que no es coneix”, i va insistir que cal projectar més transparència a la població. Bartumeu creu que tenir tancada la negociació amb la Unió Europea abans de final d’any és precipitat i “no es pot acabar de pressa perquè acabarà malament”. Afirma que les administracions “agafen els tempos que agafen”, però considera que la Comissió Europea està fent una pressió “exagerada” i “poc diplomàtica” sobre Andorra per tenir enllestit l’acordal més aviat possible, sobretot de cara a la primavera vinent. És per aquest motiu que demana a l’executiu temps per revisar aspectes com ara els serveis financers i l’acord bilateral amb França i Espanya, i demana que l’acord sigui “bo i realista”.

La presentació.

tracking