Govern aprova el codi de conducta dels membres de l'executiu i alts càrrecs

Els ambaixadors i els caps de les oficines consulars també hauran de complir la normativa

Edifici administratiu de Govern.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministre ha aprovat avui el Codi de conducta dels membres del Govern i alts càrrecs, un text que estableix les normes de conducta i els principis ètics que s'han de complir per assegurar les normes de bon govern i de l'exercici de les funcions amb la màxima transparència, integritat i eficiència.

Les persones que hauran de complir el codi son el cap de Govern i els ministres; així com els alts càrrecs com els titulars de la Secretaria General del Govern i de les secretaries d'Estat, el cap del Gabinet del Cap de Govern i el cap de Protocol. Alhora, també ho hauran de complir és ambaixadors al capdavant d'una ambaixada o d'una missió diplomàtica, els caps de les missions diplomàtiques i els caps de les oficines consulars.

El codi estableix que entre d'altres la importància d'exercir el càrrec d'acord amb l'interès general dels ciutadans; l'aplicació de la transparència, la igualtat, la imparcialitat i l'objectivitat, així com el rendiment de comptes a totes les activitats i els actes oficials; i l'ús de la informació que es coneix per raó del càrrec únicament a efectes del benefici públic, refermant la rellevància de la confidencialitat. Alhora es destaca la necessitat de la dedicació absoluta al càrrec que s'exerceix o el fet que la gestió dels recursos s'ha de fer de manera racional, adequada i eficient. Finalment, s'hi inclou com a principi l'escolta activa a les necessitats manifestades per la població i la potenciació del govern obert, mitjançant la participació ciutadana.

En relació amb les incompatibilitats, es recullen els preceptes de la Llei del Govern, destacant que els membres de l'Executiu i alts càrrecs no poden compatibilitzar el seu càrrec amb el de conseller general. Tampoc poden contractar amb l'Administració pública, ni ocupar càrrecs directius ni pertànyer a consells d'administració d'empreses privades que contractin amb l'Administració.

Per a la seva correcta aplicació, al començament de cada legislatura la persona titular de la Secretaria General del Govern lliurarà un exemplar del codi a tots els subjectes obligats nomenats. A més, un cop constituït l'Executiu, es farà una sessió de formació i sensibilització obligatòria sobre les matèries bàsiques d'aquest codi referent a la conducta que s'espera d'ells, especialment en matèria de deontologia, ètica, conducta, incompatibilitats i conflictes d'interessos.

tracking