REUNIÓ A PARÍS

Suport de Macron amb el prestador d'última instància

Macron es compromet amb el cap de Govern a ajudar que l’ens pugui ser prestador d’última instància  al sistema financer

Un moment de la trobada entre el Copríncep francès, el cap de Govern i el síndic general.ELYSÉE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep francès, Emmanuel Macron, es va comprometre ahir amb el cap de Govern, Xavier Espot, a ajudar que el Banc de França pugui ser un dels prestadors d’última instància del sistema financer andorrà. Ho va fer, segons va explicar Espot en declaracions al Diari, durant la trobada institucional que els dos mandataris van mantenir ahir a la tarda al palau de l’Elisi, a París, i en què també va participar el síndic general, Carles Ensenyat. Es tracta de la primera visita institucional d’aquest tipus de la present legislatura.

La trobada va servir perquè Espot i Ensenyat mostressin “el punt” al Copríncep francès de la situació del país. “Li hem exposat els principals reptes de la legislatura centrats en l’habitatge i també hem parlat de la finalització de la negociació per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea (UE)”, va assenyalar el cap de Govern.

Espot va exposar en quin punt es troben les negociacions amb la UE, destacant que la solució per a la lliure circulació de persones ja es troba pràcticament acordada, i que l’entesa sobre el protocol de serveis financers està força encarrilada. En aquest sentit, el cap de Govern va sol·licitar al Copríncep Macron el seu suport i acompanyament perquè les entitats bancàries d’Andorra puguin accedir als mecanismes de liquiditat equivalents als dels bancs dels països membres a través del Banc de França. Si bé es tracta d’una entitat independent, Macron es va mostrar receptiu i obert a ajudar, va assegurar l’executiu en una nota de premsa.

El cap de Govern va manifestar després de la trobada que “el suport i l’ajuda del Copríncep seran cabdals [per a un bon acord d’associació]”, i va reiterar la finestra d’oportunitat que suposa per a Andorra tancar un bon acord amb la Comissió Europea en les properes setmanes i, en tot cas, abans que se celebrin eleccions al Parlament Europeu.

VISITA DEL COPRÍNCEP

La trobada institucional va servir per acordar una futura visita del Copríncep francès a Andorra si es poden quadrar les agendes. Segons va explicar Espot, la visita, la segona de Macron al Principat, podria realitzar-se la tardor de l’any vinent “coincidint amb la celebració de Meritxell”. Cal recordar que el president de la República francesa i Copríncep va visitar Andorra el setembre de l’any 2019. Serà, segons va explicar el síndic general en la nota de premsa facilitada pel Govern, “un molt bon moment de retrobament amb el poble andorrà i amb les seves institucions”.

El comunicat també assenyala que Xavier Espot i Carles Ensenyat realitzaran divendres vinent a les cinc de la tarda una nova visita institucional al Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

Una vegada finalitzada la trobada amb el cap de Govern i el síndic general, el palau de l’Elisi va ser també l’escenari de l’acte de presentació de les cartes credencials al Copríncep francès, Emmanuel Macron, per part d’un total de 26 ambaixadors de països acreditats a Andorra. A l’acte de presentació de les cartes credencials també hi va prendre part la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor.

Durant la trobada, Macron va encoratjar els diversos ambaixadors a impulsar la cooperació bilateral amb Andorra, alhora que va mostrar el suport als projectes internacionals i multilaterals del país, en particular l’acord d’associació amb la Unió Europea, s’indica al comunicat.

D’aquesta manera, van presentar credencials davant el Copríncep els ambaixadors d’Espanya, el Canadà, Luxemburg, Bèlgica, Finlàndia, Lituània, Ghana, Ucraïna, Bangladesh, el Pakistan, Grècia, l’Azerbaidjan, Indonèsia, Cuba, l’Índia, Àustria, Armènia, Polònia, Mongòlia, Alemanya, Mèxic, Kosovo, el Japó, Bòsnia i Hercegovina, Eslovàquia i Sud-àfrica.

Salutació entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el Copríncep francès, Emmanuel Macron.

tracking