ACCIÓ LEGISLATIVA

Proposició de llei a França per controlar el tabac d'Andorra

Proposició de llei a l’Assemblea Nacional per instar Andorra que limiti la quantitat de producte que compren els fabricants

L'Assemblea Nacional francesa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari Horizons, que compta amb una trentena de diputats a l’Assemblea Nacional francesa, ha presentat una proposició de llei que té com a objectiu augmentar el control sobre la compra de tabac a Andorra per intentar frenar el contraban, que consideren que provoca una excessiva entrada d’aquest producte per part dels fabricants al Principat. La proposició de llei, per ser adoptada, hauria de tenir el suport de la majoria dels diputats de la cambra francesa.

A l’exposició de motius de la proposició de llei, que es fa “amb l’objectiu d’aplicar el protocol de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que defineix les quotes de lliurament de tabac per evitar que les companyies de tabac impulsin el contraban”, s’assenyala que “els 18.000 milions de cigarrets fumats que formen el comerç paral·lel a França arriben al nostre país de dues maneres: la meitat prové del contraban i l’altra meitat prové de compres transfrontereres”.

En aquest darrer cas, diu el text, els fabricants de tabac són responsables d’un “excés d’oferta” als venedors de tabac dels països fronterers amb França com són Bèlgica, Luxemburg, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Espanya i Andorra. “Al Principat, on el 2015 el consum intern va ser de 120 milions de cigarrets, els fabricants de tabac hi van lliurar 850 milions de cigarrets. Sens dubte, la situació s’ha deteriorat des d’aleshores amb la forta pujada dels preus del tabac a França”, asseguren.

Protocol de l'OMS

Els diputats volen que els parlamentaris europeus francesos instin la Unió Europea a complir el Protocol de l’OMS per combatre el comerç il·lícit de tabac. Un protocol que marca que cada Estat afectat fixarà l’1 de gener de cada any per marcar la quantitat de tabac que vol posar a disposició dels seus consumidors a través de la seva xarxa oficial de venda. En el cas del Principat consideren que haurien de ser 120 milions de cigarrets, enfront dels 850 milions actuals.

Els promotors del projecte de llei indiquen que demanaran als parlamentaris europeus que portin aquesta proposta a Brussel·les en el marc de la revisió de la directiva de productes del tabac que s’ha de fer just després de les eleccions europees del juny de 2024 perquè els fabricants de tabac no puguin lliurar als 27 estats membres de la Unió Europea més tabac del que requereixen els mercats.

Els autors de la proposició de llei són conscients de la situació del Principat respecte a la Unió Europea. “Com que Andorra no és membre de la Unió Europea i no ha ratificat el protocol de l’OMS, aquesta nova legislació no es podria adoptar directament”, indiquen, i afegeixen que “proposem que els governs francès i espanyol, que estan més preocupats pel tema, pressionin la Unió Europea perquè Andorra es comprometi a aplicar aquesta quota anual de 120 milions de cigarrets. En cas de denegació, seria convenient adoptar una mesura restrictiva específica per protegir el nostre país de l’excés d’oferta de tabac que practiquen a Andorra els fabricants de tabac”.

La mesura restrictiva seria rebaixar dràsticament les franquícies aplicades a la compra de tabac a Andorra. Si ara són 300 cigarretes (és a dir, 1,5 cartrons); o 150 cigarrets; o 75 cigars; o 400 grams de tabac d’embolicar, la proposta dels diputats seria reduir les franquícies a 40 cigarretes (és a dir, 2 paquets); o 15 cigarrets; o 7 cigars; o 40 grams de tabac d’embolicar.

Assecar la font

Els diputats que defensen el text consideren que l’aplicació de la proposta de llei permetria assecar la font del comerç paral·lel de tabac; recuperar el seu ple sentit a les polítiques de salut pública i a les mesures fiscals contra el tabac; recuperar 5.000 milions d’euros de dèficit fiscal cada any a França, i prop de 20.000 milions a la Unió Europea; reduir el consum de tabac, la qual cosa estalviaria en definitiva una part creixent dels 120.000 milions d’euros en el cost social del tabac; donar 400 milions d’euros de facturació anual addicional als 23.500 estancs francesos, i que l’Estat francès elimini les despeses pressupostàries vinculades a la lluita contra el tràfic de tabac, i permeti que la policia, la gendarmeria i els cossos duaners es dediquin a les seves missions essencials.

La proposició de llei va ser inscrita a l’Assemblea Nacional pels diputats del grup Horizons (de centredreta) el passat 7 de novembre.

tracking