3.165 dies després de la nota

Dimecres passat va quedar vist per a sentència el judici per la causa primera de BPA. Havien passat 3.165 dies des de la nota de la FinCEN que va provocar la intervenció de l’entitat.

Judici per la causa primera de Banca Privada d'Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 10 de març del 2015 l’oficina de control de delictes financers del departament del Tresor dels Estats Units d’Amèrica, la FinCEN, va emetre la nota que considerava Banca Privada d’Andorra (BPA) com a “preocupació de primer ordre” en matèria de blanqueig de capitals que va provocar la intervenció per part del Govern de l’entitat de la qual eren màxims accionistes els germans Higini i Ramon Cierco. En termes judicials, la intervenció del banc va fer sorgir diverses derivades i la primera que va arribar al Tribunal de Corts va ser la relacionada amb el presumpte blanqueig de capitals provinents d’actes delictius de l’organització que liderava l’empresari xinès Gao Ping. Està considerada com la causa primera de Banca Privada d’Andorra i han hagut de passar 3.165 dies des de la nota de la FinCEN fins que el judici ha quedat vist per a sentència. Ho va dictar el Tribunal de Corts el passat dimecres 8 de novembre. 452 setmanes després de la nota nord-americana. Han passat 104 mesos, gairebé 9 anys i caldrà esperar fins al 31 d’octubre de l’any vinent per conèixer la sentència del Tribunal de Corts.

El judici pel cas Gao Ping ha estat extraordinari en tots els aspectes. Ho ha estat per la durada i per tot el que ha passat des que es va tancar la investigació de la Batllia i el sumari va passar a mans del Tribunal de Corts. Cal recordar que el judici va començar el 15 de gener del 2018 i ho va fer a la sala que es va habilitar a l’edifici de Prada Casadet perquè l’actual seu de la justícia encara estava per construir. El procés judicial arrancava amb les qüestions prèvies i es va suspendre cinc dies després. La vista oral es va suspendre per segona vegada el 17 de setembre del 2018 després que l’advocat Josep Antoni Silvestre presentés una bateria de recusacions dels membres del tribunal. Reprès el 16 de setembre del 2019, la vista es va tornar a suspendre a l’espera que s’oficialitzessin els hereus d’una de les actores civils en el procés. Tot i que estava previst reiniciar el judici el 21 d’octubre del 2019, Corts va decretar un nou ajornament per resoldre la demanda d’apartar de la causa el fiscal general, Alfons Alberca. El 27 de gener del 2020 es va tornar reprendre i finalment es van poder resoldre les qüestions prèvies i fer el pas a l’obertura de la vista oral ja a la sala magna de la nova seu de la justícia. Un cop dictada la sentència, es va suspendre fins a la resolució dels recursos a la decisió de Corts. L’abril del 2021, el TC els va desestimar i Corts va dictar per al 31 de maig l’inici de la vista oral. Poc abans es va suspendre a l’espera que el CSJ resolgués dues demandes contra Alberca que es van desestimar.

Amb la recusació del president de la sala que jutjava el cas Gao Ping, Josep Maria Pijuan, que va ser substituït per Enric Anglada pel mig,la vista oral es va iniciar el 14 de juny del 2021. El judici s’hagut de suspendre per diverses circumnstàncies –la covid, la marxa d’un advocat o una operació quirúrgica d’un dels magistrats– però finalment s’ha pogut acabar amb la celebració de 200 jornades de judici. En aquests dies hi hagut més de 600 jornades d’ajornaments.

El judici per la causa primera de BPA s’ha caracteritzat per les llargues jornades on l’ara exfiscal general, Alfons Alberca, llençava preguntes a l’aire perquè molts dels 24 processats es van negar a respondre les preguntes tant del Ministeri Fiscal com de l’acusació particular que defensava els interessos dels Govern. Les llargues jornades de vista van servir per aprendre com funcionava el sistema de prevenció de blanqueig del banc intervingut el 10 de març del 2015 i analitzat si aquest va funcionar o no. També va servir per aprendre com era el sistema de compensacions que el banc havia posat en marxa amb l’empresari valencià Rafael Pallardo, el testaferro de Gao Ping. Es jutja si es van blanquejar 70 milions d’euros de l’organització del xinès i si aquests diners provenien d’activitats il·lícites o simplement del frau fiscal.

CRONOLOGIA

10/03/2015

La FinCEN dels Estats Units emet la nota que provoca la intervenció de Banca Privada d’Andorra.

15/01/2018

La sala habilitada a Prada Casadet viu les primeres jornades de les qüestions prèvies. Hi haurà la primera anul·lació.

14/06/2021

La sala magna de la seu de la justícia acull la primera jornada de la vista oral de la causa primera de BPA.

08/11/2023

El judici del cas Gao Ping queda vist per a sentència.

31/10/2024

Data prevista per notificar la sentència.

tracking