Finances

El valor del fons de jubilació experimenta un nova baixada a l'octubre

La guardiola de la CASS per pagar les pensions es va situar en 1.562,09 milions d'euros

Evolució dels actius sota gestióFons reserva

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fons de reserva de jubilació va patir a l'octubre una nova baixada després de l'experimentada al setembre, i valorada aquest mes en 7 milions, que va situar la guardiola de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per pagar les pensions en 1.562,09 milions d'euros. Al setembre els actius sota gestió se situaven en 1.569,19 milions d'euros, mentre que a l'agost eren de 1.592,25 milions d'euros. Al juliol es va assolir el màxim històric de patrimoni fregant els 1.600 milions.

L'informe mensual del fons indica que la caiguda s'explica perquè a l'octubre han seguit les caigudes en la renda variable, sobretot en aquells sectors més sensibles als tipus d'interès alts com el tecnològic. Tot i l'alta volatilitat en els bons davant la possibilitatde queels tipus d'interès romanguin alts durant més temps, la renda fixa en euros ha tancat elmesen positiu.

La renda fixa de lazona Euroha pujat un 0,40% en elmesi acumula una rendibilitat positivade 1,70%en l'any, la renda variable de l'Eurozonaha baixat un -3,26% a l'octubre i acumula un 6,63% en l'any i la renda variable mundial exEurozonaha baixat un -2,69% en elmesi acumula un 9,15% en l'any.

El fons de reserva recorda que la rendibilitat acumulada a llarg termini supera la inflació andorrana, com estableix l'objectiu marcat per la llei. A 31 d'octubre la rendibilitat és del 20,25% mentre que l'evolució de l'IPC des del 2012 és del 22,96%.

El posicionament actual de la cartera és en percentatges del 61,8% en renda fixa i actius monetaris, del 28% en renda variable i del 10,2% en altres actius. Durant els vuit primers mesos de l'exercici la caixa es va recuperar del sotrac del 2022.

tracking