Govern rebutja la proposta d'inversió estrangera de Concòrdia

La formació demana la retirada del projecte de llei que grava les operacions immobiliàries

Els consellers generals de ConcòrdiaÀlex Ripoll

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha rebutjat donar suport a la proposició de llei d'inversió estrangera presentada per Concòrdia perquè discrepa del contingut del text ja que alguns dels punts que inclou estan modificats al projecte de llei que grava les inversions immobiliàries d'estrangers i perquè s'aposta per elaborar un text de consens, ha argumentat el ministre Guillem Casal. La compareixença sobre els acords de la reunió del gabinet es va anul·lar ahir per la celebració dels dos dies de dol nacional per la defunció de l'excap de Govern Toni Martí.

Casal ha manifestat que el criteri a la proposta de Concòrdia no pot ser favorable i que no es vol allargar el tràmit parlamentari d'aquesta proposició que no s'acceptarà. El ministre ha assegurat que sí que hi ha objectius comuns en el text com la necessitat de desincentivar la inversió immobiliària estrangera, cercar propostes d'alt valor afegit preservant la idiosincràsia del país, crear un nou sistema impositiu per a aquestes inversions, fer un control i seguiment dels projectes i fer un eventual procediment sancionador a les inversions estrangeres que no compleixin els projectes. I ha reiterat que hi ha "la voluntat de trobar consens" per elaborar un text conjunt que arribi al Consell validat per tots els partits.

El ministre Portaveu ha recordat que en la reunió sobre habitatge el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra Conxita Marsol ja van manifestar la voluntat d'abordar els canvis de la llei de mesures per a l'arrendament i la modificació de la llei d'inversió estrangera i la d'ordenament del territori "de manera global" amb tots els partits amb representació parlamentària.

Crítiques al "bloqueig"

Concòrdia ha qualificat de "bloqueig" la decisió de Govern de no donar suport a la seva proposició de llei. La formació assegura que "treballarà per buscar un consens" entre el conjunt dels partits representats al Consell i demana a l'executiu retirar el projecte de llei de l'impost sobre la inversió estrangera immobiliària "per fomentar un debat honest i coherent sobre el model d'inversió estrangera més idoni". I ressalten que s'hi oposen "rotundament" a aquest text plantejat per Govern perquè elimina la moratòria perquè els estrangers comprin habitatges i no fixa límits al nombre d'immobles que puguin adquirir.

El partit explica en un comunicat que "celebra" que l'executiu hagi valorat les propostes sobre la modificació de la inversió estrangera. I afegeixen que aquest fet "demostra la consistència de la modificació legislativa plantejada".

La formació que Cerni Escalé al Consell General reitera que és "imprescindible" canviar la llei d'inversió estrangera "per garantir l'accés de la ciutadania a un habitatge digne" i reclama agilitzar els tràmits parlamentaris per esmenar la llei. Alhora recorda que el criteri desfavorable de Govern impedeix iniciar el treball parlamentari i posposa de manera indefinida la revisió de la proposició legislativa que han presentat.

tracking