Acord d'associació

Andorra i la UE estan a prop de l'entesa en circulació de persones i serveis financers

La normativa de telecomunicacions continua pendent de més negociacions

Landry Riba ha encapçalat la delegació negociadora en la ronda d'aquesta setmana a Brussel·lesSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha anunciat aquesta tarda que la ronda de negociacions mantinguda dimarts i dimecres amb la Unió Europea per a l'acord d'associació "ha permès avançar substancialment" sobre la lliure circulació de persones i s'ha fet "un pas endavant important per avançar cap a un text de consens en el protocol sobre serveis financers". L'executiu explica en un comunicat que les dues parts estan a prop d'una "solució de consens" en aquests dos capítols i precisa que dels annexos que entre els quals hi ha el control de la immigració "queden per concretar els darrers detalls per assolir un acord final". Respecte al de serveis financers especifica que "la negociació seguirà en les pròximes setmanes".

La novena ronda de converses d'aquest any s'ha concretat en una trobada bilateral per tractar dotze annexos, dels quals sis corresponen a la lliure circulació de persones i el Govern espera que "podran ser tancats en les pròximes setmanes". Els continguts afecten la normativa de reconeixement de les qualificacions professionals, la lliure circulació de treballadors, el dret d'establiment, la seguretat social, la lliure prestació de serveis i, la salut i seguretat en el treball i el dret laboral.

L'executiu assenyala que s'ha tancat un acord sobre la normativa de competència, ajudes d'Estat, serveis postals i capítols sobre regulació tècnica de productes. La reunió va servir a més per debatre "tot i quedar pendents de més negociacions per escrit o per la via de reunions tècniques específiques, la normativa de telecomunicacions, de transports, i d'energia".

La negociació ahir es va fer conjuntament amb la delegació de San Marino i es va progressar "substancialment en l'acord marc i en el protocol de serveis financers", destaca el Govern. I agrega que a més es va arribar a una entesa sobre els protocols horitzontals relatius als acords amb països tercers sobre l'avaluació de conformitat, sobre els acords existents i sobre el comitè d'associació parlamentària. Les delegacions han tractat també aquesta setmana la cooperació fora de les quatre llibertats, que preveu la participació d'Andorra a programes europeus i la participació d'experts andorrans a les agències de la UE. Uns aspectes que el Govern recalca són "de gran interès" per al Principat.

tracking