Cultura

La Societat d'Autors ha repartit 226.000 euros a creadors

El Consell General ha publicat la resposta a la pregunta formulada per Vela

Lluís Casahuga

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va publicara través del butlletí la resposta escrita a la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata Susanna Vela respecte a la gestió de la Societat d'Autors i Drets de Veïns (SDADV).

Susanna Vela va preguntarper quèno s'ha repartit encara els drets d'autor i drets de veïns per 593.060 euros corresponents als 'royalties' entre els titulars. LaSDADVha informataGovern que de l'import indicat, l'any 2022 es van repartir 226.000 euros i en queden pendents 367.060 euros, una xifra en la qual estan treballant.

Vela en la seva bateria de preguntes demanava perquè no s'havia arribat a cap conveni de reciprocitat amb societats gestores de drets d'autor. LaSDADVva respondre que la societat ha formalitzat deu convenis amb societats homòlogues, concretament SGAE, laSPA, l'EGEDAAGICOA, laVEGAP, l'ADAGP, elCEDRO, l'AGEDI, l'AIEi l'AISGE. I que addicionalment està en contacte de negociar conveni amb altres societats homòlogues. AlhoraSDADV, ha informataGovern que és membre de laCISACi de l'IFFRO, que són associacions internacionals de societats de drets d'autors, les quals supervisen la seva evolució per concloure futurs convenis.

D'altra banda, Vela demanava perquè si Govern tutelaSDADVno s'haelaborat i aprovat el reglament per fer el repartiment de les tarifes i l'establiment dels programes informàtics per a l'aplicació del cobrament.SDADVrespon que l'entitat s'autofinança sense rebre captipusde subvenció o qualsevol altre tipus d'aportació econòmica pública o privada i que únicament estan controlats pels membres de la societat titulars de drets d'autor i drets de veïns dels drets d'autor.

LaSDADVcompta actualment amb quaranta membres i té el dret de representació mundial pel que fa a l'audiovisual i musical. D'altra banda, pel que fa a les obres pictòriques i fotogràfiques depèn dels convenis de representació recíproca signats amb societats homòlogues. Pel que fa a obres literàries igualment depèn dels convenis de representació recíproca signats per societats homòlogues.

Vela en una altra pregunta demana per com es reparteixen els drets audiovisuals d'AndorraTelecomi Andorra Televisió.SDADVha respost que durant l'exercici del 2021 es van recaptar durant el primer trimestre 112.122,54 euros i el mateix import en el segon. L'any 2022 es va efectuar amb AndorraTelecom, la regularització de l'exercici 2021, arran de la qual va recaptar addicionalment un import de 4.874,80 euros. La qual cosa va ascendir a un import total de 224.245,08 euros recaptats l'any 2021. Un 28% va destinat a les despeses de l'entitat i la resta va repartir-se entre els integrants de l'entitat.

Per finalitzar la candidata del PS preguntava per la gestió dels drets audiovisuals de les plataformes digitals. En la seva respostaSDADVté la voluntat d'incorporar a la seva gestió eines metodològiques iformativespròpies delsestàndardsinternacionals del sector que permetin fer extensiva aaquestsescenaris la seva actuació. Idealment, aquest fet hauria d'acompanyar-se de l'adhesió als convenisinternacionalsindicats abans i de la pertinent adaptació de la normativa andorrana en matèria de drets d'autor i drets veïns als drets d'autor.

tracking