'CAS BPA'

La defensa de Joan Pau Miquel ataca la Fiscalia i la batlle instructora

Jiménez insisteix que el sumari de la ‘causa Emperador’ no incrimina el grup de Gao Ping

El judici pel 'cas BPA' encara la recta final.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat de Joan Pau Miquel, l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Jesús Jiménez, va continuar ahir amb el seu informe davant del Tribunal de Corts i ho va fer atacant la batlle instructora de la causa i la Fiscalia. El lletrat va aprofitar la jornada de vista oral a la seu de la Justícia per intentar desmuntar l’aute de processament de la batlle que va donar peu a la causa primera del banc intervingut el 10 de març del 2015, el conegut com a cas Gao Ping, així com l’escrit de processament del Ministeri Fiscal. I sempre mantenint l’argument que la societat que liderava l’empresari xinès Gao Ping era empresarial i no pas una organització criminal.

Que la trama de Gao Ping era una organització il·lícita i que l’empresari valencià Rafael Pallardo va blanquejar 70 milions d’euros dels xinesos a través de BPA és l’argument pel qual estan processats els 24 exdirigents i extreballadors de l’entitat bancària. Tot el contrari del que defensen els advocats dels acusats i també Jiménez. Els diners de Gao Ping que Pallardó introduïa a Andorra a través de les compensacions o intercanvis amb clients de l’entitat intervinguda provenien dels negocis lícits de l’empresari xinès (marroquineria i botigues de tot a cent, entre d’altres), i que en tot cas l’unic delicte que hi podria estar relacionat seria el frau fiscal, que a Andorra no estava penat a l’època dels fets, entre el 20008 i el 2011. Un argument que les defenses han repetit fins a l’avorriment.

La jornada d’ahir a la sala magna de la seu de la Justícia va tornar a ser llarga –no tant, però, com algunes de les viscudes en dies anteriors, però va donar l’oportunitat al lletrat de Joan Pau Miquel de deixar gairebé tancat el seu informe. De fet, el finalitzarà aquest matí i els magistrats que jutgen la causa primera de BPA podran, quan acabi, donar la veu a tots aquells processats que vulguin exercir el seu dret a l’última paraula. Així, avui o a tot estirar demà el judici pel cas Gao Ping quedarà vist per a sentència després d’una llarguíssima vista oral.

En el seu parlament, el lletrat de l’exconseller delegat de BPA va assegurar que durant la seva intervenció els dos dies de judici ha rebatut tota la causa Emperador (l’operació dirigida per la Fiscalia Anticorrupció i l’Audiència Nacional espanyoles contra la denominada màfia xinesa de la qual Gao Ping era un dels principals inculpats) i l’aute de processament de la batlle instructora i l’escrit d’encausament de la Fiscalia andorrana.

També va emprar una bona part del seu temps a rebatre algunes de les conclusions orals del Ministeri Fiscal amb relació a la trama Gao Ping, la qual seria, segons l’acusació, el delicte origen pel qual estan asseguts a la banqueta els 24 processats. Posant en dubte punt per punt les armes del fiscal general va arribar a dir que el Ministeri Fiscal “no té cap respecte per la presumpció d’iinocència. És absolutament vergonyós”.

Jiménez va insistir en el seu argument que de delictes a l’organització de Gao Ping, cap ni un, i que d’haver-n’hi s’haurien produït quan la relació entre Rafael Pallardó, el testaferro de l’empresari xinès, i l’entitat intervinguda ja s’havia tancat quan el banc va decidir deixar de banda la sistemàtica d’intercanvis amb el valencià. Va criticar tant a la batlle instructora com al Ministeri Fiscal el fet de no haver-se mirat bé tota la causa Emperador. “Si haguessin examinat des de bon principi la trama Emperador no estaríem aquí després de tants anys d’instrucció”, va indicar.

tracking