Commoció per la defunció de l'excap de Govern

Polítics i institucions lamenten la mort de Toni Martí

Missatge de Demòcrates a les xarxes per la defunció de Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les reaccions per la defunció de Toni Martí estan omplint les xarxes socials de missatges manifestant la commoció per la mort inesperada de l'excap de l'executiu als 60 anys. Demòcrates, el partit que va fundar el 2011 i amb el que va guanyar dues vegades les eleccions per convertir-se en cap de Govern, ha fet públic el condol i l'escalf a la família i persones properes. El partit lloa en un comunicat la figura de Martí recalcant que va ser "un valedor del projecte taronja des del compromís amb el país, amb els valors cívics i democràtics, i des d'una profunda vocació de servei públic". La formació ressalta que Toni Martí "és un referent de la història política del país, que s'estimava profundament Andorra i molt especialment la seva parròquia, Escaldes". El secretari general de Demòcrates, Vicenç Mateu, ha remarcat que Martí "va ser el motor de molts canvis i peça clau de l'evolució d'Andorra".

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives,ha expressat el condol per la defunció de l'excap de Govern i ha assenyalat que "haestat un gran servidor del Principat d’Andorra des dels diversos càrrecs que ha ostentat". Vives indica en un comunicat que "eleva les seves pregàries a Déu pel repòs etern de la seva ànima i transmet les seves condolences a la seva esposa, als seus tres fills, a la seva mare i als seus familiars. Que reposi en pau!".

El Consell General s'ha afegita les mostres de condol per Martí i els síndics generals també han lamentat l'òbit i han expressat que "de tu vam aprendre moltes coses, especialment l'estima pel nostre país". Des de la seva parròquia el comú d'Escaldes lamenta la defunció i fa un "reconeixement al servei públic ofert a la parròquia i al país" i els comuns d'Andorra la Vella i Encamp s'han sumat a les mostres de condol pel traspàs de l'excap de l'executiu.

El ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Guillem Casal, ha expressat en un missatge que va compartir amb Martí "4 anys d'intensa visió política, sempre anant un pas per endavant" i ha rememorat que tenia "devoció pel servei públic. Tenia una màxima que val en moltes situacions: "Allà on no vagis a guanyar, no vagis a perdre!” DEP Cap!"

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha manifestat en una piulada que "se’n va la persona que conec que ha passat més temps de la seva vida amb Andorra al cap. Quina desgràcia tan gran perdre’t, Toni". Ramon Tena, que va ser candidat a les generals de la formació per Escaldes, ha assegurat que es tracta d'una notícia "tristíssima. Parlar amb ell una estona era com llegir-se un manual de ciència política pràctica. I s'aprenia molt" i ha remarcat que es tracta d'una gran pèrdua per al Principat alhora que ha donat el condol a amics i familiars, com també ha fet Concòrdia i Ciutadans Compromesos.

El Partit Socialdemòcrata s'ha afegit a les mostres de condol pel traspàs de l'excap de Govern i ha expressat tot el suport a la família. La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela ha exposat que "no coincidiem en moltes coses però sempre havíem tingut una agradable i bona conversa. El meu condol més sentit a familiars i amics Que la terra et sigui lleu Toni".

El politòleg Yvan Lara ha destacat la figura política de Toni Martí i ha assegurat que "la política té moltes dimensions. En una d'elles, la de mobilitzar recursos polítics, dubto que tornem a veure aviat algú tan hàbil com Toni Martí, un guanyador d'eleccions imbatible". El col·legi Sant Ermengol, la CEA, el cos de bombers i FEDA també han lamentat la pèrdua de Martí.

L'exministre d'Educació amb Toni Martí, Eric Jover, ha fet un post destacant que l'excap de Govern "durant un grapat d'anys el meu mestre i amic". Iago Andreu, que va treballar al gabinet de l'excap de Govern, ha lamentat que "la mort se l’ha endut massa d’hora" i ha recordat la passió amb la que vivia la política, per afegir que "mai no tornarem a trobar algú amb la seva audàcia i el seu instint. Mai no li estarem prou agraïts per la seva dedicació al país en circumstàncies molt adverses".

El MoraBanc ha fet públic un missatge on es declaren "trasbalsats" per la desaparició de Martí "pare del nostre company Dot, aficionat, soci i impulsor del nostre club".

tracking