SANITAT

Vuit infants es troben ingressats a l'hospital a causa de la bronquiolitis

A l’octubre hi ha hagut tres trasllats a les UCI pediàtriques d’hospitals catalans

Hospital de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vuit infants menors de dos anys estan ingressats a l’hospital de Meritxell a causa del virus respiratori sincitial (VRS) i, segons les dades que va aportar el SAAS, durant el mes d’octubre s’han hagut de fer tres trasllats de tres infants afectats pel mateix virus a hospitals catalans, de manera que poguessin ser atesos en una UCI pediàtrica, ja que l’hospital de Meritxell no en té cap.

Segons va informar el servei d’atenció sanitària, “es tracta de la situació habitual del mes d’octubre, que coincideix amb el canvi de temperatures”. En aquests moments estan en espera de l’evolució en les setmanes vinents.

La immunització contra el VRS ja s’està treballant a l’entorn més proper del país. Així, a Catalunya aquest any s’ha inclòs el Nirsevimab, un anticòs monoclonal, en el calendari vacunal dins el marc d’un pla nacional aprovat pel ministeri de Sanitat espanyol, i l’anticòs s’administrarà a tots els nens nascuts entre l’abril i l’octubre del 2023. En canvi, a Andorra, segons va informar el ministeri de Salut, actualment el tractament d’anticossos monoclonals s’aplica només als menors de dos anys que presentin patologies de risc sota valoració pediàtrica. En tractar-se d’una teràpia molt recent, des del ministeri es vol copsar com ha anat aquesta primera fase de l’aplicació del tractament, monitorar-ho, aprofundir en l’estudi d’altres organismes i avaluar-ne l’ampliació.

Manuel Medina, un dels pediatres andorrans convencionats amb la CASS, afirma que el VRS és un procés víric que afecta moltes nenes i nens, que evoluciona en qüestió de dies i que un cop agafat, l’únic que es pot fer és fer un “manteniment acurat”. Els quadres més greus es presenten quan el virus s’expandeix a les vies respiratòries, sent necessària, en alguns casos, l’hospitalització. Aquesta solució és sobretot perquè els metges puguin vigilar i tractar els problemes respiratoris i donar líquids intravenosos. Medina recorda que els adults també poden agafar el VRS, però en tenir més anticossos afronten la malaltia amb molt poc risc d’arribar a un quadre sever.

Segons Medina, el problema és que és molt difícil evitar el contagi i, a més, l’evolució del malalt pot variar molt depenent de cada cas. Generalment, el pacient el supera en una mitjana de dues setmanes, però poden produir-se complicacions respiratòries. Per això, tant des del SAAS com des de pediatria insisteixen que en cap cas es porti els nadons malalts a les escoles bressol.

En l’àmbit personal, Medina creu que el tractament d’anticossos monoclonals és una bona opció per fer front a la malaltia i que s’hauria de generalitzar, i que segurament s’acabarà implementant a Andorra a mitjà termini. Mentrestant, l’important “és tenir recursos per afrontar la malaltia”.

IMMUNITZAR LA POBLACIÓ CONTRA EL VRS

Niservimab és el nom de l’anticòs monoclonal que aquest any es començarà a administrar a Catalunya i Espanya en la població d’infants. Segons el programa d’immunització contra el virus respiratori sincitial (VRS) d’infants a Catalunya, els assajos clínics demostren un perfil de seguretat favorable i una “bona protecció davant del virus durant una temporada típica de cinc mesos” després de l’aplicació d’una dosi intramuscular. Segons l’Agència Europea del Medicament, un dels motius pels quals la Unió Europea va autoritzar el tractament és la seguretat, en considerar “controlables” els possibles efectes adversos.

tracking