PROPOSTES SOBRE L'HABITATGE

Concòrdia titlla d'irresponsable la llei d'arrendament de pisos

Cerni Escalé.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concòrdia va titllar d’“irresponsable” el projecte de llei que regula les pròrrogues dels contractes de lloguer. Ho va fer ahir Núria Segués, en una roda de premsa conjunta amb Cerni Escalé, en la qual també van afegir que “és necessari que aquesta llei entri en vigor, ja que no hi ha cap altra regulació per pal·liar el risc en el qual es troben els contractes de lloguer”. No obstant això, els consellers generals van reiterar que Concòrdia votarà en contra del projecte de llei.

La solució que van proposar des de Concòrdia, va explicar Escalé, va ser obrir propostes de modificació de diverses lleis i tenir debats plenaris sobre cadascuna d’aquestes propostes. Sobre la possibilitat de presentar esmenes, Escalé va afirmar que aquests són debats que s’han de portar a l’esfera pública, i les esmenes es discuteixen “a porta tancada”. A més, va afegir que les esmenes allargarien massa el procés legislatiu.

Escalé també va anunciar que té sobre la taula el projecte de llei del Govern sobre l’impost a les inversions estrangeres immobiliàries. Sobre aquesta llei, Concòrdia suggerirà una reforma que inclogui un impost sobre la inversió estrangera del 10% sobre qualsevol compra, que els estrangers només puguin adquirir un immoble que funcioni com a segona residència, un sistema de quotes sobre el nombre de pisos que entrin al mercat per a la inversió estrangera i la creació de zones d’exclusió, llocs on l’habitatge estigui destinat a primeres residències per a andorrans.

També van proposar una modificació de l’ordenament tributari amb l’objectiu de crear un impost sobre els pisos buits que sigui “real, ambiciós i dissuasiu”, per tal d’evitar que hi hagi pisos que ningú pot utilitzar en un moment “on el mercat immobiliari està molt tensat”, va afegir Escalé.

El grup parlamentari socialdemòcratatambé va oferir una roda de premsa ahir en què va presentar17 esmenes al projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges. Entre les novetats principals, els socialdemòcrates van demanar que els arrendataris puguin accedir a una pròrroga de dos anys en cas que no s’arribi a un nou acord de lloguer i, si l’arrendador és un petit propietari, gent amb menys de quatre immobles segons aquesta esmena, aquest podrà demanar un augment del 50% sobre l’IPC per cada any que dugui la pròrroga. Altrament, aquest 50% es podrà augmentar fins al 100% si l’immoble no està amortitzat.

tracking