SANITAT

Pediatria celebra la voluntat del Govern d'ampliar la vacuna de VPH

De moment s’aplica només a les dones, però els homes poden ser font de transmissió

Vacunació d'un infantFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ampliació de la vacuna del Virus del Papil·loma Humà (VPH) ja figura en les línies estratègiques anunciades des del Ministeri de Sanitat a desenvolupar durant la legislatura. Una mesura que ha estat benvinguda entre els pediatres. Fins ara, la vacuna s’aplicava només a les noies de 12 anys, peròes treballa perquè també entri en el calendari de vacunacions dels nois de la mateixa edat. La pediatra andorrana Maria Carme Doncel va qualificar la mesura de “molt positiva” i va recordar que ja era obligatòria tant a Catalunya com Espanya i també a Sud-amèrica. “Encara que en els nens no és tan freqüent, també la podrien transmetre” va explicar i va assenyalar el risc que té la malaltia de desenvolupar un càncer de coll uterí en les dones, i de penis en els nens.

En la mateixa línia, Fabiola Caracseghi, també pediatra d’Andorra, va definir la futura mesura de “necessària, urgent i benvinguda”. En tractar-se d’una malaltia de transmissió sexual “no té cap sentit que es vacuni només la meitat de la població”, i va afegir que a parer seu les vacunes, quant a política sanitària, acostumen a ser un “càlcul de pressupost: es calcula quant costa a l’estat suportar les conseqüències d’una malaltia com aquesta, versus vacunar i intentar prevenir-la”, Caracseghi va concloure que “no és només la patologia que afecta els homes, sinó que poden ser font de contagi, i si no es vacuna a tothom, no es pot controlar la transmissió”.

Inmaculada Ribera, andorrana especialista de l’hospital Clínic, va especificar que la vacuna del VPH també protegeix contra certs càncers de boca i gola, “i, per tant, protegeix també els homes” i també es va sumar a les valoracions positives.

CALENDARI

Tant Caracseghi com Doncel, en el temps exercint al país, van considerar oportú informar els pares de la vacuna, tot i que no entrés al calendari de vacunacions, però lamenten que no tothom se la pot permetre. “S’ha de pensar que, depenent de l’inici de la vacunació, s’han de posar tres dosis i cada una suposa 100 euros i escaig”. Igualment, afirmen que han rebut moltes demandes, sobretot de famílies que tenen una nena i un nen, i que coneixen l’existència de la vacuna, o de pares que, en ser informats, decideixen posar-la.

UNA SOLUCIÓ EFICAÇ PER PREVENIR CÀNCER

Segons els estudis de l’American Cancer Society, la vacuna del VPH proveeix de gairebé un 100% de protecció contra les infeccions i els precàncers que certs tipus del VPH poden generar. Aplicar la vacuna a les nenes i nens d’entre 9 i 12 anys posteriorment pot prevenir més del 90% dels casos de càncer durant les seves vides. D’altra banda, el virus és tan comú que hi ha moltes probabilitats d’entrar-hi en contacte. La majoria de vegades, la infecció desapareix per si mateixa.

tracking