HABITATGE

AE vol eliminar la pujada per sobre l'IPC en la majoria dels lloguers

Proposa que totes les pròrrogues tinguin un període de quatre anys

Montaner al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del grup parlamentari Andorra Endavant, Carine Montaner, va presentar un seguit d’esmenes al projecte de llei de mesures d’estímuli d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges. Entre les diferents propostes, destaca l’eliminació de la possibilitat d’increment dels preus del lloguer per sobre de l’Índex de Preus de Consum (IPC), en la majoria dels casos.

De fet, entén que la dada de la inflació no s’hauria d’aplicar en aquells contractes en què les despeses es paguin a banda, ja que consideren que això ja es reflecteix en aquesta factura. I Montaner alerta que, fins i tot, podria ser la fórmula de fer un “augment encobert” del lloguer. Si la renda ja inclou aquestes despeses, en canvi, s’autoritzaria aaplicarl’IPC.

Montaner va incloure al projecte de llei una aposta per “un model diferent de pròrroga” queel suggeritper Govern, i detalla que totes les pròrrogues siguin per quatre anys; que només es pugui aplicar un increment extra –del 5% o el 6%– pels contractes per sota dels set euros per metre quadrat i que, si les despeses es paguen a banda, no es puguiapujarnil’IPC.

La formació demana que tots els allargaments de contracte que permeti la llei siguin de quatre anys. Per tant, eliminarien l’esglaonat original d’entre un i quatre. A banda, “es fixaria negre sobre blanc”, ja que en cas que el propietari vengui el pis a un tercer, aquest també estaria obligat a respectar aquesta pròrroga.

Algunes de les altres propostes que AE ha articulat en anteriors ocasions és establir amb la col·laboració dels propietaris d’habitatges del país una graella de preus de lloguer que disposi uns sostres de lloguer en funció del barri i tipus d’habitatge. En aquest cas, qualsevol sobrepreu suposaria un impost suplementari pel propietari.

tracking