reportatge

Una xarxa infal·lible

Jaume Vilamajó és el principal responsable d’ARPA, una associació amiga dels animals que ja compta amb més de 200 rescats efectuats amb èxit

Vilamajó i ThorARPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 150 parells d’ulls s’activen cada cop que a les xarxes socials d’ARPA, l’Associació Rescatista i Protectora d’Animals, es rep un avís que un animal està en una situació perillosa. Jaume Vilamajó, responsable de l’entitat que es va crear, prenent el relleu de Taxa 0, el 2022, assegura que una de les fites principals és oferir assessorament als propietaris quan perden les seves mascotes: “Davant d’aquesta situació la gent es posa molt neguitosa, passen un mal tràngol i no sabenamb qui contactar. Era necessari crear un servei que atengués aquesta demanda, i que pogués acompanyar i sobretot assessorar els afectats.”

Aquest any l’ARPA estima que ha activat unes 35 vegades l’alerta per gossos perduts, i en el 98% dels casos els animals van poder tornar amb els seus amos. El servei es posa en marxa en rebre un missatge dels propietaris a través de les xarxes o bé a l’adreçaassociacióarpaandorra@gmail.com. “El que han de fer és passar-nos la ubicació on s’ha produït la pèrdua, i explicar-nos el caràcter de l’animal, per saber si hem d’anar amb el propietari”. Si és una zona urbana, els voluntaris que hi són a prop estaran atents per trobar l’animal. L’actuació és diferent quan és una zona de muntanya. En aquest cas, es prenen més precaucions, per exemple, tots els voluntaris han de dur una armilla reflectant, botes de muntanya, aigua, i es procura que vagin de dos en dos. A més, han d’enviar la seva ubicació cada 20 minuts. En aquestes recerques incorporen el Thor, el gos ensinistrat de Vilamajó perquè faci el rastreig a partir d’algun objecte de la mascota perduda: “En Thor és un pastor alemany model de treball, té cinc anys i escaig i porta més de dos cents rescats realitzats” va afirmar Vilamajó amb orgull, el qual va afegir que són els turistes els que més activen l’avís de pèrdua de mascota.

Gats i ocells també han estat objecte de recerca: “un gat mai s’allunya més de 100 metres, perquè és molt territorial”. En aquest cas, l’associació el que fa és orientar els propietaris amb consells pràctics perquè ells mateixos puguin trobar els animals. L’altre àmbit d’actuació és el maltractament. En cas de presenciar aquest tipus de conducta, els usuaris han d’aportar fotos o vídeos, emmagatzemar-les i entrar-les a tràmit a Govern, i el Departament d’Agricultura obre una investigació, tot i que, a vegades, ells també hi intervenen. “Aquest any, només hem rebut tres avisos d’aquesta mena, i un cas d’abandonament”, va explicar Vilamajó. Les alarmes d’animals ferotges ferits també arriben a ARPA: el protocol establert és mantenir-s’hi a distància.

tracking