David Gálvez Casellas

Prop de la mort en una cova

David Gálvez Casellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sens dubte, la faceta més coneguda de David Gálvez Casellas (Vilanova i la Geltrú, 1970) és la d’escriptor. Fa pocs dies ha arribat a les llibreries el seu últim recull de relats: Succedanis d’eternitat (Més Llibres). El que poca gent sap és que Gálvez va practicar durant anys l’espeleologia i que, en una sortida a una cova al nord d’Espanya, ell i els seus companys es van acabar trobant en una situació al límit entre la vida i la mort.

“No havíem dit a ningú on anàvem, portàvem poca aigua i poc menjar per caminar amb poc pes”, recorda Gálvez. Després de recórrer quilòmetres de galeries sota terra, es van adonar que s’havien desorientat i que no sabien com sortir de la gruta. “Vam acabar en una sala on hi havia un casc com a recordatori d’algú que havia mort allà. Ens va semblar premonitori. Al final, però, en vam sortir.” I van seguir fent espeleologia.

CALAIX DEL DESASTRE

JEDWABNE DAVID SERRANO BLANQUER Posar nom als 1.500 jueus que van ser assassinats pels seus veïns al poble de Jedwabne (Polònia) és tornar-los la humanitat que els va ser arrabassada de la manera més cruel la matinada xafogosa del 10 de juliol de 1941. Amb el seu nou llibre, David Serrano Blanquer (Sabadell, 1966) exposa el fruit de la seva extensa recerca als arxius i de les entrevistes amb testimonis directes i indirectes, amb l’objectiu que la tragèdia de Jedwabne no caigui en un oblit promogut de manera interessada pel relat oficial. Una història crua que també té les seves llums.

EFEMÈRIDE

30 D'OCTUBRE DE 1938: LA GUERRA DELS MONS En una prèvia de Halloween, l’aleshores actor i futur cineasta Orson Welles va interpretar una adaptació de la novel·la La guerra dels mons, d’H. G. Wells. Diuen que la invasió marciana retransmesa per ràdio va causar pànic entre els americans.

tracking