Reportatge

Halloween o Castanyada?

Dolços o castanyes. La novetat contra la tradició. Les disfresses contra els panellets. El mateix debat que sorgeix cada tardor i que ens fa dubtar sobre quina festa celebrar l’últim dia d’octubre

Decoracions de Halloween de la botiga Party Fiesta.Àlex Ripoll

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tradició del país ens diu que el 31 d’octubre se celebra la Castanyada, però, des de fa uns anys, Halloween ha guanyat terreny i s’ha ficat a moltes cases. Sovint, l’elecció de quina festivitat celebrem és definida per l’edat: els més joves volen disfressar-se i sortir de festa, i els més grans s’estimen més la tranquil·litat i el caliu de les castanyes. No obstant això, hi ha gent que trenca la regla. L’Andrea Castillo, una noia de 23 anys que en porta dos a Andorra, creu que el Halloween no s’hauria de celebrar a casa nostra. “És una festa consumista que ve dels Estats Units, l’únic que vol és que et gastis diners en disfresses i atraccions turístiques de terror”, afirma la jove.

La Rosa Segura, de 42 anys i veïna d’Escaldes, és l’altra cara de la moneda, “a casa meva fem Halloween. Jo era de castanyada, però els meus nens em van convèncer fa un parell d’anys de celebrar el Halloween i em va agradar tant que ara sempre ens disfressem amb la família”. No obstant això, la Rosa no és partidària de triar entre una festa o l’altra i creu que “es pot gaudir de totes dues perfectament”.

La Meritxell, de 26 anys i veïna d’Andorra la Vella, té una opinió més moderada. Diu que a casa seva celebren una barreja entre el Halloween i la Castanyada. “Ajuntem els panellets amb les disfresses”, diu, i assegura que les dues festes poden conviure, però també apunta que hi ha llocs on s’està perdent la Castanyada.

Aquesta por també la comparteixen l’Alen Javornec i l’Àngel Jove, de 47 i 50 anys respectivament i veïnes d’Andorra la Vella, que també consideren que “el Halloween està eclipsant la tradició catalana”. A casa seva, elles afirmen que celebren la castanyada “de tota la vida”, amb “castanyes, panellets i moniatos”. Igualment, creuen que les dues festes poden conviure, sobretot per als nens, que “acostumen a preferir les disfresses”, assegura l’Alen.

Un altre partidari del consens i que viu aquestes dates de prop és el Toni Mingorance, gerent de la tenda Party Fiesta. Ell afirma que “li encanta disfressar-se, i també anar a menjar castanyes amb els amics”.

Pel que fa als negocis, Mingorance diu que en els 12 anys que fa que viu a Andorra la Nit de Bruixes ha guanyat molta importància, “quan vaig arribar, Halloween era pràcticament desconegut”, però cada guanya més importància.

Aquesta rellevància cultural, també s’està traduint en vendes, i els guanys de les campanyes de Carnaval ja s’equiparen a les del Halloween, afirma el gerent.

Una altra característica del Halloween és que solen tenir un rei, o reina, cada any. Per exemple, la campanya passada va estar marcada per la disfressa de Dimecres de la família Addams, a causa de la popularitat que va assolir la sèrie de Netflix el 2022.Aquest any, però, no hi ha cap disfressa que destaqui.

tracking