CONTRABAN

Els tabaquers de l'Arieja creuen que continuarà entrant tabac des d'Andorra

Diuen que l’opció de poder comprar quatre cartrons a Espanya no afectarà les vendes

La duana del Pas de la Casa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El decret que ha d’aprovar el govern francès, a demanda del consell d’Estat a la primera ministra Élisabeth Borne, per permetre l’entrada de quatre cartrons de tabac per persona des dels països fronterers que pertanyen a la Unió Europea, no afectarà les vendes de tabac a Andorra de fumadors de la veïna Arieja, segons opinen els estanquers d’aquest departament. “La majoria de fumadors de l’Ariège van a Andorra i no a Espanya perquè el Principat té els preus més baixos”, va assenyalar en declaracions al mitjà francès La Dépêche du Midi Gérard Maury, president de la federació d’estancs del departament. Maury també va recordar que el Principat no pertany a la Unió Europea i que, per tant, la franquícia continuarà sent d’un cartró i mig, tot i que a la pràctica es deixen entrar per la frontera dos cartrons de tabac.

Tot i això, el president de la federació d’estancs de l’Arieja considera que el contraban de tabac des d’Andorra continuarà sent un problema per als seus interessos i que el mercat paral·lel ja va més enllà de la regió fronterera amb el Principat. “Des de fa uns quants anys, aquest mercat afecta tot França i no només a la petita Occitània, ara trobem paquets de cigarrets que arriben d’Andorra a París, mentre que fa menys de cinc anys aquests paquets es quedaven per la regió”.

Tot i que el contraban és un problema considerable a l’Arieja, el tema que més preocupa els estancs de la regió és la inflació. “Des de fa anys, estem experimentant augments regulars del preu del tabac i això es complica, quan ja estem en una situació difícil com a botiguers en un lloc de frontera”, va afegir Maury.

VUIT MESOS DE PRESÓ

El jutjat de Foix ha condemnat recentment dos homes a vuit mesos de presó i una multa de 27.000 euros per tràfic il·legal de tabac. Els dos homes havien intentat introduir 247 cartrons de cigarrets provinents d’Andorra, però van ser descoberts per les forces d’ordre franceses a la carretera RN20 a l’altura de Tarascó. La detenció es va produir dies després, ja que les persones que anaven al vehicle van aconseguir fugir després d’una persecució a la carretera.

Gràcies a la videovigilància, es van poder detenir els dos homes el 7 d’octubre, que van ser processats com a còmplices en el contraban, ja que no es va poder provar que fossin dins del cotxe el dia dels fets, el 9 de setembre.

tracking