AFERS SOCIALS

Govern pensa en un ajut per a qui s'hagi de fer càrrec d'un parent

El Govern estudia donar prestacions a persones que deixen la feina per fer-se càrrec d’un parent

La ministra Trini Marín, ahir en la compareixença al Consell General.Eduard Comellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Socials i Funció Pública està estudiant la possibilitat de crear una prestació per a les persones cuidadores no professionals, com ara un familiar o una persona que deixi la feina per cuidar un parent o algú proper amb discapacitat o que es trobi en situació de dependència. Així ho va explicar ahir a la comissió legislativa d’Afers Socials la ministra Trini Marín, destacant que gran nombre d’aquests casos van acompanyats de renúncies en l’àmbit professional, social o personal.

La prestació hauria de compensar aquelles persones que no poden dedicar-se a una feina i s’impliquen en la cura d’un familiar amb discapacitat o dels avis. En el cas de la gent gran, l’impediment de trasllat d’un avi a una residència pot ser per motius personals i econòmics. Segons va recordar la ministra, el cost actual d’una plaça a un geriàtric pot ascendir des dels 2.300 euros fins als “4.000 i escaig”. “Si una persona ha de deixar de treballar per cuidar un familiar ha d’haver-hi un xec”, va deixar clar.

La prioritat és mitigar les llistes d’espera a les residències i allargar l’estada dels avis als seus domicilis. El matís, però, és que hi haurà un protocol per demostrar la situació. Tot i que és una situació força freqüent, segons Marín, la proposta està en procés d’avaluació i es preveu tenir-la enllestida “en qüestió de mesos per no fer la feina ràpida, però m’hi implicaré perquè sigui realitat al més aviat possible”.

El ministeri es planteja tramitar al llarg de la legislatura la possibilitat de donar la baixa laboral a pares i mares que tinguin un fill menor d’edat amb alguna malaltia o estat mèdic greu i que requereixin desplaçaments a l’estranger per fer el tractament, com ara el càncer. La baixa seria gestionada per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), però pagada pel ministeri d’Afers Socials i Funció Pública. L’ajut es concediria sobre la base d’uns criteris específics que el beneficiari haurà de poder demostrar. “Serà com qualsevol baixa, però amb uns altres requisits”, va explicar Marín.

L’executiu també podria habilitar un sistema de crèdits tous per a la compra de material ortopèdic per a les persones amb discapacitat, com podria ser el cas d’uns audiòfons o d’una cadira de rodes elèctrica, que pot costar entre 6.000 i 8.000 euros, segons va puntualitzar la ministra. Aquests préstecs bonificats al 0% haurien de facilitar l’adquisició d’elements essencials i específics per a la funcionalitat de la persona i, segons va afirmar Marín, són recursos cars i “cal anar més enllà” de les ajudesi del fons de material que cedeix la CASS, com ara llits d’hospital o productes d’higiene. De fet, té pendent una reunió amb la parapública per revisar les tarifes de reemborsament i poder reduir el període de bonificacions. Aquest pot ser retribuït, per exemple, cada cinc anys en el cas dels infants amb audiòfons i cal disminuir el termini per anar adaptant la persona a les seves necessitats.

Així, s’està plantejant l’opció d’incloure la figura de l’orientador familiar en el si dels nuclis domèstics, que seria un professional encarregat d’acompanyar un infant amb algun diagnòstic de dèficit de l’aprenentatge en el seu dia a dia. Segons Marín, és una manca força destacable a les primeres edats i cal impulsar l’acompanyament “des de l’escola fins al psicòleg”, va exemplificar. És una qüestió que s’està estudiant d’acord amb els altres ministeris implicats, com el d’Educació, i s’està estudiant en el si de la recentment incorporada àrea d’Infància, Adolescència i Joventut, dins del ministeri d’Afers Socials.

BOSSA PER ACOLLIR MENORS EVENTUALS

Afers Socials està estudiant la possibilitat de crear una bossa d’acolliment eventual per rebre durant períodes curts nens de la Gavernera. L’objectiu és facilitar que aquests infants puguin desplaçar-se temporalment a un altre domicili de confiança. Les famílies que vulguin optar a aquesta modalitat podran apuntar-se a una llista que hauria de facilitar el tràmit. Segons va esmentar la ministra Marín, es podria donar el cas d’una família que vol acollir un amic del seu fill, per exemple.

tracking