Moviment ciutadà

Convocada una manifestació per garantir l'accés a un habitatge

Denunciand convoca una manifestació el 31 d’octubre a les 19.30 hores a la plaça de la Rotonda

Reivindicació per l'habitatge en una manifestació el 2022.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Denunciand, la plataforma que va néixer d’una iniciativa popular i que resta sota l’anonimat, ha convocat una manifestació per reivindicar que es prenguin mesures que garanteixin l’accessibilitat a l’habitatge per a tots els ciutadans, sota el lema Per un habitatge digne i que tindrà lloc el 31 d’octubre a les 19.30 hores. Un dels primers membres a unir-se a la iniciativa, que prefereix figurar com a Bruno, va ser l’encarregat d’entrar a tràmit la petició ahir al migdia, i ara espera, si no hi ha cap inconvenient per part de l’Administració, fer les reunions protocol·làries amb la policia, Protecció Civil i el comú d’Andorra la Vella: “La idea és començar a 19.30 hores, de manera que la gent pugui unir-s’hi després de la feina i estar fins a les 22 hores.”

Bruno va subratllar que el principal objectiu de la manifestació és reunir la gent i que els manifestants que ho desitgin puguin expressar-se i presentar un manifest sempre que estigui relacionat amb la temàtica de l’habitatge, tot aclarint que “la gent durà estris per fer soroll, però en cap cas es faltarà al respecte. El que volem és manifestar-nos, que ens vegin i copsin que aquesta situació és insostenible”.

Sobre el nombre d’assistents, Bruno va explicar que esperaven la presència d’unes dues-centes persones, sent optimistes, però “només que vingui una cinquantena ja em semblaria un triomf”. Un dels problemes amb què topa la iniciativa popular és la por a les represàlies per part dels seus membres, “especialment en el sector del funcionariat”, va afirmar Bruno, explicitant que s’havia trobat amb més d’una vintena de persones d’aquest sector que hi donaven suport, però que no anirien a la manifestació perquè pensaven que aquesta acció podia “comportar-los problemes a ells o a familiars”. Bruno també va assenyalar que entre els participants comptaven amb alguns propietaris: “Ells també estan preocupats per la situació, cal pensar que no tot aquest col·lectiu es dedica a especular, hi ha qui vol fer les coses bé.” I va deixar clar que de moment cap força política ni institució ha entrat en contacte amb ells, i que no els interessa “anar sota cap paraigua”, tot i que comptem amb el suport de l’USdA i de la plataforma Somveïns, que així ho ha expressat en un comunicat en què ha volgut fer-se ressò de la convocatòria: “No podem tancar els ulls davant la greu situació per la qual estan travessants els veïns.”

D’altra banda, les forces polítiques de Concòrdia i del PS també s’ha posicionat a favor de la iniciativa. “Ens alegra que la societat civil, organitzada de forma independent, sigui la protagonista”, va afirmar el grup de Concòrdia a través d’un comunicat en què, a més, va denunciar que “en la pitjor crisi de l’habitatge es relaxin les mesures dutes a terme fins ara”, mentre que Pere Baró des de Twiter felicitava “la població per aquesta mobilització” i donava el seu suport com a “ciutadà preocupat”.

Segons Bruno, la plataforma és la materialització de la determinació ciutadana. Ell es va unir al grup que la plataforma va iniciar a Telegram el 19 d’octubre, quan només hi havia 19 persones, i des de llavors s’ha implicat en l’organització i proposta d’idees, tant amb les seves intervencions al xat com a la primera reunió que es va realitzar la setmana passada, en què van participar una desena de persones. “Ho faig pel futur dels meus fills que han nascut aquí”, va remarcar. Segons Bruno, “s’ha escollit curosament el tipus de xarxes socials per donar-li impuls de manera que es “pogués salvaguardar l’anonimat fins a cert punt”, referint-se especialment al xat organitzat a Telegram, on els participants no poden accedir al número de telèfon dels que interactuen, i al fet que no hi ha cap institució al darrere. “Si aquesta proposta vingués d’una institució no seria tan participativa”, va afirmar. I el fet és que el grup de Telegram ja compta amb 600 membres i al grup d’Instagram són més de 1.200.

El membre de Denunciand també va dir que un cop feta la manifestació el grup d’Instagram es tancaria. “Volem veure quina política hi ha per valorar l’evolució. Estarem pendents.”

L'USdA, pendent del CES del novembre

Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical, va afirmar que si en la propera reunió del CES, prevista per al 16 de novembre, no hi ha cap avenç en la presa de mesures que puguin garantir un habitatge assequible, convocaran una manifestació que se celebrarà abans de les eleccions comunals. Ubach va fer aquestes declaracions després de la presentació d’un pla de xoc que establia un topall de vuit euros el metre quadrat en els lloguers amb una penalització en els i

tracking