JURAMENT DE LES NOVES INSPECTORES

L'APDA està en contra de demanar els punts de la CASS

La cap de l’agència el considera un hàbit “excessiu” i adverteix que el sector “té dificultats” per adaptar-se a la llei

L'APDA, en contra de demanar els punts de la CASSFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cap de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), Resma Punjabi, va advertir de la dificultat d’adaptació de les immobiliàries a la llei per saber què poden i què no poden demanar als clients a l’hora de valorar la seva solvència per concedir un habitatge de lloguer. Entre d’altres, va titllar “d’excessiu” l’hàbit de demanar els punts de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) als llogaters per valorar la seva situació econòmica i laboral. Així ho va manifestar la màxima responsable de la corporació amb motiu del jurament del càrrec de les noves inspectores, Belina In Soon Babi i Sabrina Pujol, que va tenir lloc ahir al migdia a Casa de la Vall, a la sala dels Passos Perduts.

Les immobiliàries sovint traspassen les normes en matèria de privacitat de dades i s’excedeixen en la demanda d’informació als seus clients. De fet, Punjabi va admetre que encara segueix detectant empreses que duen a terme aquestes pràctiques i, en aquest sentit, va aclarir que cal limitar la cessió d’informació perquè aquesta sigui “menys excessiva i menys intrusiva”, ja que és un sector que tracta de manera directa amb les dades personals.

L’agència elaborarà una guia de bones pràctiques per a les immobiliàries en què es detallarà tota la informació que poden demanar als clients i com actuar davant de certs casos. L’objectiu és “fer un esforç des de l’agència”, segons Punjabi, per garantir els drets dels llogaters, alhora que es facilita la feina al sector “mantenint el mateix discurs de forma transversal”.

La màxima responsable de l’agència ho va exemplificar amb la sol·licitud dels extractes bancaris. Segons ella, cal veure si realment el propietari necessita conèixer la situació econòmica del client i amb quina finalitat es demana. En cap cas seria necessària si el llogater pot acreditar solvència “amb informació menys intrusiva”. “La Llei de protecció de dades té un principi i aquest és minimitzar-les”, va concloure Punjabi.

La guia per a les immobiliàries s’inclou dins de les propostes que l’agència encararà d’ara endavant tenint les dues places d’inspectores cobertes per Babi i Pujol, des d’ahir, i també la de tècnic d’administració i tècnic jurista, que queden pendents. Amb el nou equip s’han cobert tres dels cinc llocs de la plantilla i pot realitzar la seva feina després que l’organisme quedés paralitzat, únicament amb Punjabi com a cap i la tècnica de comunicació.

TORNADA AL PUNT INICIAL

L’octubre del 2021 era Resma Punjabi qui jurava com a cap de l’agència i, dos anys més tard, sota el seu lideratge, l’entitat fa renovació d’inspectores. Belina In Soon Babi i Sabrina Pujol van prendre ahir possessió del càrrec davant del síndic general, Carles Ensenyat, a Casa de la Vall: “A l’equador d’un mandat de quatre anys ens trobem quasi al punt d’inici.” Així va proclamar Ensenyat la benvinguda de Babi i Pujol després de la deserció de les anteriors que ocupaven el càrrec, segons va comentar el síndic, per “desavinences”. Amb les noves incorporacions, l’entitat posa el punt final a la manca de personal que va deixar l’agència en un marc incert durant un temps, una crisi a la qual Punjabi va fer front carregant contra qui havien estat membres de l’equip com a culpables de la situació per l’oposició a les seves directrius. “Com a tot organisme, necessitem els recursos humans per tenir un equip estable, tirar endavant i treballar amb normalitat”, va declarar ahir. Ara per ara, el marc ja no és del tot incert, però queda plantilla per cobrir. A banda de les inspectores, l’agència té pendent finalitzar un procés de selecció per cobrir la plaça d’un tècnic d’administració i la d’un tècnic jurista. La prioritat de la nova agència serà resoldre els prop de cinc expedients que van quedar pendents en l’etapa de les anteriors professionals, la majoria dels quals per causes relacionades amb el tractament de dades personals a les xarxes socials i “violacions de seguretat”, segons va comentar Punjabi, referint-se a les qüestions més urgents del terreny que cal abraçar ara. De la mateixa manera, una altra qüestió que l’agència vol pair és la manca de delegats de protecció de dades a les empreses. Aquests són els encarregats d’informar i assessorar les entitats sobre les seves obligacions en matèria de protecció de dades i, segons la cap de l’agència, el nombre “és molt baix”. Va fer èmfasi que són molts els sectors concernits, “alguns ho fan bé, d’altres, no tant”. Tot i això, va aclarir que el focus es posarà en les empreses de caràcter privat, “ja que, a diferència de les públiques, l’àmbit privat no té cap obligació directa de tenir un delegat i és difícil de calcular-ne la quantitat necessària”. Cal recordar que el nomenament de Babi i Pujol com a inspectores de l’APDA es va fer al Consell General per acord de tots els grups parlamentaris aquest mateix mes. L’entitat es va quedar gairebé un mes sense personal per la renúncia de la inspectora Agda Castillo, qui va dimitir a mitjan setembre per discrepàncies amb Punjabi, i per la dimissió de Gemma Gaset, qui va acumular diverses baixes laborals de llarga durada fins que va acabar presentant la renúncia definitiva setmanes després. L’equip de l’APDA va ser designat el 14 d’octubre del 2021 amb l’entrada de Resma Punjabi i, dues setmanes més tard, de Castillo i Gaset.

Babi i Pujol jurant com a inspectores, ahir a Casa de la Vall.

tracking