Reportatge

Hipra entra en escena

La campanya de vacunació contra la grip i la covid va començar divendres. La del coronavirus es fa amb vacunes de dos laboratoris diferents: Pfizer i Hipra.

Una de les vacunes d'Hipra.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Divendres passat es va iniciar la campanya de vacunació contra la grip estacional que també dona la possibilitat a les persones que ho desitgin de vacunar-se contra la covid-19. El ministeri de Sanitat ha adquirit 6.000 vacunes contra la covid, que, com també passa amb les de la grip, estan destinades a les persones majors de 60 anys i a les que es troben en els anomenats grups de risc, que estan formats per persones amb malalties cròniques, que es troben sota tractaments oncològics, o persones sanes que treballen amb els grups esmentats, com és el cas dels treballadors sanitaris o de residències. També es recomana la vacunació als cossos policials i al de bombers.

Enguany s’han adquirit vacunes contra la covid de dues farmacèutiques i la novetat és que un dels vaccins és el de la farmacèutica catalana Hipra ubicada a la localitat d’Amer, a Girona. S’anomena Bimervax. Es tracta d’una vacuna basada en una proteïna recombinant heterodimèrica que conté el lloc d’unió al receptor de la proteïna S de les variants alfa i beta del SARS-CoV-2. Un vaccí bivalent que conté informació per induir una resposta en forma d’anticossos contra dues variants del SARS-CoV-2. Aquest antigen va acompanyat d’un adjuvant que incrementa la resposta immune. Així s’indica a la informació sobre la vacuna de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

I quins efectes secundaris pot tenir? Segons la mateixa agència, dolor al lloc de la injecció, mal de cap, cansament i dolor muscular. Uns efectes secundaris que poden anar de lleus a moderats i que han de desaparèixer uns quants dies després de la vacunació.

A més de la vacuna d’Hipra, el ministeri de Salut inocularà a les persones que es trobin entre la gent cridada a fer-ho i que així ho desitgin amb el vaccí Comirnaty de la farmacèutica Pfizer, dels Estats Units. Es tracta d’una vacuna que fa que el sistema immunitari (les defenses naturals de l’organisme) produeixi anticossos i cèl·lules sanguínies que combaten el virus, i proporciona protecció davant de la covid-19. La vacuna de Pfizer també té efectes secundaris lleus.

tracking