DIA MUNDIAL CONTRA LA MALALTIA

L'hospital diagnostica 50 càncers de mama

Del total de casos, 37 són de persones majors de 50 anys i 13 de menors d’aquesta edat

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell ha registrat 50 casos de càncer de mama des de l’1 de gener fins al 30 de setembre del 2023. Del total de casos, 37 són persones majors de 50 anys i 13, menors d’aquesta edat. Les dades les ha facilitat el Govern coincidint amb la celebració avui del Dia mundial contra el càncer de mama.

De tots els casos detectats des de principi d’any, set ho han estat a través del programa de detecció precoç del càncer de mama –organitzat pel ministeri de Salut i dirigit a les dones d’entre 50 i 74 anys–, que suposa un 14% del total. Els casos detectats pel programa podrien augmentar a final del 2023, ja que es continuen duent a terme mamografies i proves diagnòstiques fins al mes de desembre.

L’any 2022 l’hospital va detectar 58 casos, 46 dels quals en persones majors de 50 anys i 12 en menors d’aquesta edat. D’entre els casos totals, 21 van ser detectats a través del cribratge que s’efectua des de Salut, que va representar un 36,2% del total.

La detecció precoç és molt important en una de les malalties que suposen un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i que té més possibilitats de curació com més aviat es detecta. Per aquest motiu, el ministeri de Salut impulsa, des del 2008, el programa de detecció precoç de càncer de mama. Durant el 2022 i fins al 30 de setembre del 2023, en la vuitena ronda del programa de detecció precoç del càncer de mama (2022-2023), s’han fet 5.765 mamografies i s’han detectat 28 casos de càncer de mama, i des de l’inici del programa se n’han detectat 168.

El procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones majors de 50 anys són contactades inicialment per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada s’ha realitzat, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys se les torna a convocar per realitzar una nova mamografia. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient i es demanen les proves complementàries escaients.

Diferents centres radiològics del país participen en el programa i els resultats sempre són interpretats per dos radiòlegs que dirimeixen per consens.

PARTIDA DE GOVERN PER A UN TAC I UN MAMÒGRAF

El consell de ministres va aprovar ahir un avenç de fons d’1.350.000 euros al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per comprar un TAC i un mamògraf nous. La maquinària de la qual disposa actualment l’hospital Nostra Senyora de Meritxell ha arribat al final de la seva vida útil, motiu pel qual és important reemplaçar-la per una altra amb millor tecnologia. En el cas del TAC, actualment l’hospital és l’únic centre que disposa d’aquest aparell i dona servei d’urgències radiològiques tots els dies de l’any.

A través d’aquest procediment, el SAAS podrà disposar d’un avenç de fons de l’administració general que li permetrà comprar aquests dos aparells i posar-los en funcionament el 2024. Aquest avenç de fons s’haurà de ratificar a través d’un projecte de llei de suplement de crèdit que el Govern trametrà al Consell General per a la seva aprovació.

tracking