Sindicatura

Josep Maria Rossell serà el president del Consell Superior

L'exministre de Justícia i Interior substitueix en el càrrec a Enric Casadevall

El ministre Rossell avui al Consell GeneralFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Maria Rossell ha estat escollit pel síndic general, Carles Ensenyat, com a nou president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), segons ha anunciat aquesta tarda en roda de premsa. Rossell ha ocupat el càrrec de ministre de Justícia i Interior en la legislatura passada i substitueix Enric Casadevall al capdvant de l'òrgan de control de la justícia que finalitza el període de dos mandats.

Ensenyat ha destacat que Rossell "té una tasca important i delicada per resituar la justícia" que ha assenyalat ha de ser justa, àgil, ràpida i ponderada, moderada i raonada i "hi ha molts equilibris a trobar". I ha recordat que va ser en el mandat de Rossell com a ministre quan es va aprovar la legislatura passada la llei òmnibus per reformar la justícia "i ara li toca posar-la en marxa". I ha recalcat que el pla de xoc per a millorar la Justícia s'ha començat a posar en marxa però serà el nou president de l'entitat qui ho haurà de fer "i volem que sigui implementat al més ràpid possible perquè tots malvivim el possible col·lapse de la justícia".

El síndic general ha explicat que l'exministre Rossell era "l'aposta més ferma i decidida" que tenia per escollir al president del CSJ tot i que hi havia altres noms que no ha desvetllat. I ha incidit que "va ser la primera persona a qui li vaig proposar" i la primera opció que tenia i com que va acceptar el càrrec no ha hagut de plantejar-se un pla b. Ensenyat ha comentat que ha anunciat el nom de Rossell després del tancament de les urnes de l'elecció del representant de batlles i magistrats per no interferir en el procés.

Josep Maria Rossell és massanenc i es va presentar com a suplent a la llista de Ciutadans Compromesos a les eleccions generals del 2019. Carles Ensenyat ha ressaltat que té una dilatada experiència en l'ambit jurídic perquè va començar fa molts anys com a secretari judicial, després va exercir molts anys com advocat i va tancar el despatx per convertir-se en ministre.

La renovació dels membres del Consell Superior de la Justícia es completa amb l'elecció de Ramon Camp com a representant de batlles i magistrats, i amb les designacions que han de fer els dos coprínceps i el cap de Govern. El jurament dels nous integrants del CSJ serà el 14 de novembre al migdia perquè el mandat per sis anys del membres actuals acaba el 13 de novembre.

Raonador

El síndic general ha explicat com s'ha decidit escollir el nou raonador que substituirà Marc Vila, que acaba el mandat el 4 de desembre. Carles Ensenyat ha exposat que es va plantejar escollir-lo fent entrevistes privades o en compareixença pública en comissió. La primera opció va ser votada per Demòcrates, Ciutadans Compromesos i el Partit Socialdemòcrata perquè entenien que "podia ser una mica cirquense perquè els candidats en lloc d'explicar les seves raons reals i exposar les seves capacitats potser anaven a vendre's" i Concòrdia i Andorra Endavant volien la segona opció perquè consideraven que les entrevistes privades "semblava ocultació d'informació".

La via escollida va ser la d'entrevistes privades pel joc de majories i després es va parlar dels requisits que havien de complir els candidats. Ensenyat ha manifestat que la Llei del Raonador fixa que potser qualsevol andorrà, no limita ni a tenir una formació ni determinada experiència i per això no es podia fer una selecció establint uns criteris que no marca la llei, com ara que sigui advocat. El que s'ha decidit és instar la comissió legislativa d'Interior a proposar un canvi de llei per precisar més els criteris exigibles per ser raonador per a la propera elecció perquè ara els terminis de renovació no permetien modificar la normativa. I ha comentat si "és millor tenir un raonador que sigui llicenciat en Dret, o un conseller o un ministre" amb aquesta formació i ha argumentat que "no el fa millor ni pitjor però si no ho és haurà de tenir un jurista al costat".

tracking