Sessió de control al Consell General

Govern i oposició coincideixen que cal una agència nacional de l'aigua

Casal afirma que la situació del país, pel que fa als recursos hídrics, “és bona”

El ministre de Medi Ambient, Guillem Casal.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i l’oposició van coincidir ahir, durant la sessió de control celebrada al Consell General, que s’ha d’elaborar una llei de l’aigua i també una agència nacional de l’aigua que s’encarregui de la gestió d’aquest recurs. El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, es va referir a la necessitat d’un nou marc de governança per a aquest element, cada vegada més escàs, com ha posat en evidència la llarga sequera de les últimes setmanes.

Així, Casal, a més d’una nova normativa de l’aigua basada en la directiva europea, va esmentar la confecció, per part d’Andorra Recerca+Innovació (ARI), d’indicadors amb relació a la sequera i l’escassetat dels recursos hídrics que permetin conèixer la situació existent i les actuacions que s’han de prendre. Casal, en resposta al conseller general de Concòrdia Jordi Casadevall, que va preguntar per les accions que té previstes el Govern per assegurar l’abastiment d’aigua al conjunt del país, va voler tranquil·litzar sobre la situació en aquest moment pel que fa a recursos hídrics i, en aquest sentit, va indicar que “la situació és bona a tot el país”, amb l’excepció de la Massana, pel que fa a les reserves d’aigua. Casal va voler deixar clar que aquesta és una competència que sobretot correspon a les corporacions comunals, però que, tot i això, s’han de posar en marxa mecanismes de coordinació perquè tots els actors implicats treballin en la mateixa direcció. Casadevall, per la seva banda, va prendre la paraula al ministre per “buscar el més ampli consens” en aquest àmbit després de les comunals.

El debat sobre aquesta qüestió també va fer que alguns consellers s’interessin pels estudis de càrrega dels comuns, que han de tenir en compte, entre altres aspectes, l’aigua disponible. El ministre va revelar que hi ha dos comuns que tenen els treballs “molt avançats i els podrien donar a conèixer aviat”.

CULTURA PRIORITZA LA CÒPIA DIGITAL A LA RECUPERACIÓ DELS ARXIUS

La prioritat de Cultura és recuperar les còpies digitals dels documents que contenen els arxius desplaçats a l’estranger. La ministra, Mònica Bonell, va explicar que, tot i això, també es manté un “diàleg obert” amb els dos països veïns per treballar en la recuperació física dels documents. “És més pràctic tenir les còpies digitals”, va dir Bonell.

BARÓ VOL ENFORTIR ELS REQUISITS PER A LES NOVES UNIVERSITATS

Més català i presencialitat són dos aspectes que es tindran en compte perquè vinguin noves universitats. El ministre d’Educació, Ladislau Baró, va afirmar que caldrà “enfortir” els requisits que es demanen a aquests centres. Actualment, hi ha sis universitats en procés d’incorporar-se al país i altres dues possibles també interessades a venir a Andorra.

tracking