Sessió de control al Consell General

Cap sanció per incomplir la Llei del català en quatre anys

L’oposició recrimina al Govern que no hagi aplicat cap multa en quatre anys i la ministra afirma que sempre s’ha optat per la “conciliació”

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, en la sessio d'ahir a la tarda.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, va quantificar ahir en 308 el nombre d’infraccions dels últims quatre anys amb relació a la Llei del català en vigor, tot i que durant tot aquest temps no s’ha imposat cap sanció, si bé també s’han incoat nou expedients des dels serveis de l’Administració. Bonell va manifestar, en línia amb el que ha indicat en altres ocasions, que “sempre hem primat la conciliació a la utilització de mitjans coercitius”, en resposta a una pregunta del president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé.

La ministra va explicar que el projecte de llei de la llengua oficial, actualment a tràmit parlamentari, suposarà un avenç important perquè seran els inspectors de què disposa el Govern en l’àmbit sectorial els que puguin controlar que es respecta la regulació quan estigui en vigor. I és que fins ara, els únics que podien actuar en aquesta matèria eren els funcionaris del servei de Política Lingüística (SPL), que compta amb uns recursos personals limitats. Escalé, per la seva banda, va mostrar la seva “inquietud” pel fet que fins ara no s’hagi imposat cap sanció per incompliment de la Llei del català del 1999 pel que fa a l’ús de l’idioma oficial, quan és habitual veure factures, missatges i rètols que no es fan en català.

En aquest mateix sentit es va pronunciarla presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Susanna Vela, que vainsisir que “s’ha de poder sancionar”. Bonell va contestar, però,que “la voluntat política sempre ha estat la de no coaccionar, sinó fer complir la llei”, cosa que s’ha aconseguit per la col·laboració de les empreses. La ministra de Cultura es va referir a alguns dels canvis que suposarà la nova llei del català com, per exemple, el paper actiu que a partir d’ara tindran els comuns en aquesta matèria, ja que seran responsables d’assegurar el seu compliment. D’altra banda, Bonell va expressar de nou la satisfacció per l’increment, una vegada s’ha conegut que aviat hi haurà una nova llei, del nombre de persones que volen fer cursos de català, fet que posa de manifest que “la societat està responent bé”. “Hi ha el triple de demandes per fer cursos de català”, va assenyalar, tot recordant que una part de les persones que no s’hi han pogut inscriure ho hauran de fer en el segon semestres, mentre que altres hauran de seguir una formació virtual o acudir als centres de català, on sempre hi ha un professor que dona suport als alumnes. Bonell va negar també que la nova llei creï desigualtats pel fet que inicialment només s’obligui a tenir un nivell concret de català als assalariats que renovin l’autorització de residència i treball, però no, per exemple, als posseïdors d’una residència passiva.

REFORÇ DEL TRANSPORT PÚBLIC PER A LA TEMPORADA D'HIVERN

El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir l’aplicació de tota una sèrie de millores al transport públic per evitar que es puguin produir situacions com la que es va viure l’any passat a l’inici de la temporada d’hivern. Responent a una pregunta del conseller socialdemòcrata Pere Baró amb relació a les disfuncions que es van produir el 2022 per l’increment important del nombre de temporers que es van registrar i l’inici del transport escolar, Espot va manifestar que s’ha parlat amb les estacions d’esquí per veure quines poden ser les necessitats per als seus treballadors. De moment, és clar que hi haurà un reforçament del servei en hores punta, aplicant millores i ampliant la línia 3, entre Andorra la Vella i Soldeu, així com més freqüència de pas a l’L4 (cada 20 minuts en compte de 30), entre Andorra la Vella i el Pas de la Casa, i es preveuran també més vehicles per utilitzar-los si fos necessari. A més, hi haurà un protocol que permetrà identificar conjuntament amb les empreses concessionàries possibles millores que s’aniran incorporant. Espot va opinar que “no es pot dir que hi hagi una problemàtica del transport al país”, al mateix temps que va reivindicar la posada en funcionament del transport públic pel Govern durant l’anterior legislatura.

tracking