DADES DEFINITIVES DEL MES DE SETEMBRE

La roba, el transport i l'habitatge fan créixer la inflació fins al 6,1%

El preu dels aliments ha tingut un augment inferior al del mateix mes del 2022

Aliments en una botiga de congelats.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dada definitiva de l’índex de preus de consum (IPC) confirma la pujada avançada a principi de mes pel departament d’Estadística fins al 6,1%, segons va publicar ahir al matí. La variació anual al setembre se situa cinc dècimes per sobre del 5,6% que es va registrar a l’agost, i l’informe atribueix l’augment de la inflació del mes passat a l’encariment dels productes de vestit i calçat en un 14,4%, del transport en un 1,3% i d’habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles en un 0,5%.

El recull de dades publicades pel departament d’Estadística assenyala que l’evolució anual de preus que ha tingut una major baixada ha estat la del grup d’aliments i begudes no alcohòliques, que disminueix nou dècimes en comparació amb el mes anterior. I concreta que llegums, verdures, carn, llet, formatge, ous, pa i cereals han tingut al setembre un creixement inferior al que es va produir el mateix mes del 2022.

El departament d’Estadística indica que la inflació subjacent, que no té en compte els productes frescos i els energètics, és encara més elevada, amb un índex del 6,7% amb relació al setembre de l’any passat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el creixement de la variació anual de l’índex de preus dels productes petroliers, que passa del -10,8% el mes passat al -5,8% aquest mes.

L’IPC d’Espanya ha pujat dues dècimes al setembre i se situa en el 3,5% anual, molt per sobre del 2,6% de l’agost. Entre els grups amb influència en l’augment de la taxa anual destaca habitatge, que incrementa la variació gairebé cinc punts. A França, la variació ha estat d’una rebaixa mensual de cinc dècimes que deixa la inflació en un 4,9%, sense canvis respecte a l’agost. Aquesta estabilitat de la inflació resulta d’una forta acceleració dels preus de l’energia.

tracking