PENSIONS

El valor del fons de jubilació experimenta un nova baixada al setembre

El valor del fons de jubilació experimenta un nova baixada al setembre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fons de reserva de jubilació va patir al setembre una nova baixada després de l’experimentada a l’agost, i valorada aquest mes en 23 milions, que va situar la guardiola de laCASSper pagar les pensions en 1.569,19 milions d’euros. A l’agost els actius sota gestió se situaven en 1.592,25 milions d’euros, mentre que al juliol es va assolir el màxim històric de patrimoni fregant els 1.600 milions.

L’informe mensual del fons indica que la caiguda s’explica perquè ha estat un mes en què la possibilitat que la inflació es matingui elevada i les pujades del preu del petroli han afectat “negativament tant les borses com els bons”. En aquest sentit, l’organisme informa que la renda fixa de lazona euroha disminuït un 1,70% en comparació a l’agost, acumulant encara una rendibilitat positiva de l’1,29% en el que va d’any. Tanmateix, la renda variable de l’eurozonaha baixat encara més, un 3,21% al setembre, malgrat també es manté amb un balanç anual positiu del 10,23%. La renda variable mundial –exceptuant aquí la de l’eurozona– ha patit un descens de l’1,78% entre l’agost i el setembre amb un balanç positiu del 12,16% des que es va iniciar el 2023.

El fons de reserva recorda que la rendibilitat acumulada en els darrers anys supera la inflació andorrana, “tal com estableix l’objectiu marcat per la llei”. A 30 de setembre la rendibilitat frega el 24% mentre que l’evolució de l’IPC des del 2012 és del 20,08%.

El posicionament actual de la cartera és en percentatges del 61,8% en renda fixa i actius monetaris, del 28,1% en renda variable i del 10,1% en altres actius. Durant els set primers mesos de l’exercici la caixa es va recuperar del sotrac del 2022.

tracking