PROFESSIONS LIBERALS

El col·legi avalua sancionar els arquitectes que afavoreixin l'intrusisme

El col·lectiu lamenta la inacció del Govern i es planteja mesures per frenar la problemàtica

El boom de la construcció ha fet proliferar la problemàtica de l'intrusisme.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa tres mesos que el col·legi d’arquitectes va fer arribar al Govern el llistat de despatxos forans que saben que estan duent a terme projectes al país sense aparentment complir amb les regles de registre que ja estaven vigents abans de l’entrada en vigor de la nova Llei de professions titulades però que s’han reforçat des de llavors (la nova normativa està en vigor des del passat 22 de juny). Un temps que consideren més que suficient perquè l’executiu hagués tirat endavant alguna mesura per frenar l’instrusisme. Però lamenten que no ha estat així, malgrat que amb posterioritat també els van fer arribar links a pàgines web o comptes d’Instagram per provar que es tractava d’estrangers treballant en projectes constructius a Andorra sense complir amb els filtres legals. Així que ara el que està sobre la taula és actuar amb les eines que té a l’abast el col·legi i que recull la seva normativa interna, sancionar els col·legues locals que puguin estar afavorint aquest intrusisme amb la seva firma als projectes.

Fonts del col·legi professional es queixen que l’executiu no estigui complint amb la seva part, que és “defensar els que estem aquí legalment establerts” i prendre mesures contra els que treballen sense regularitzar la seva situació. És per això que lamenten que l’única sortida és prendre la iniciativa amb les eines que tenen a l’abast, expedientar els mateixos col·legiats. Ja és una actuació, recorden, que estava recollida en els passos que es va acordar seguir per frenar una problemàtica que s’ha fet cada cop més gran pel boom de la construcció.

La normativa interna del col·legi contempla l’obertura d’un expedient i, si es demostra aquest encobriment de l’intrusisme estranger, la penalització pot ser de fins a cinc anys d’inhabilitació i multa econòmica. Malgrat que les fonts consultades insisteixen que no es vol arribar a aquest extrem, argumenten que és l’única alternativa per defensar la professió si és que els forans fan cas omís a les regles i l’administració no actua en conseqüència.

El col·legi va acordar en assemblea l’establiment de noves condicions aprofitant la nova Llei, que en la seva exposició de motius ja admet que s’introduïen canvis en l’anomenat exercici de curta durada pel risc d’intrusisme que representa. L’exercici de curta durada permet a un estranger treballar al país durant 30 dies. Al registre que ja era necessari amb anterioritat –malgrat que els arquitectes asseguren que hi ha hagut un incompliment sistemàtic– la Llei afegeix l’obligació a les empreses que el contracten d’informar d’aquesta prestació de servei i dona un rol actiu al col·legi professional implicat. És a partir d’aquesta oportunitat que els arquitectes van acordar permetre l’exercici d’estrangers amb límits com ara no poder treballar en més d’un projecte a l’hora, col·legiar-se temporalment i disposar d’una assegurança que cobreixi Andorra. Ni el termini que se’ls va donar per regularitzar la seva situació ni la demanda al Govern perquè verifiqui el seu registre han tingut efecte.

Enginyers

El Col·legi d’enginyers no té una problemàtica equivalent a la dels arquitectes, asseguren, malgrat també reben “de tant en tant” alguna denúncia. L’arribada d’estrangers s’emmarca més en una col·laboració, defensen, en què el de fora aporta coneixements específics per exemple en grans infraestructures i els locals sobre el marc regulatori, geologia o altres característiques tècniques del territori. La batalla legal que ha protagonitzat el Col·legi ha estat per l’autorització a professionals espanyols a establir-se al país al·legant manca de reciprocitat. Però l’han perduda als tribunals.

CLAUS

1 Canvi de la llei i aprovació de noves regles

L’entrada en vigor de la nova Llei de professions titulades dona un rol més actiu als col·legis i el d’arquitectes va aprovar un seguit de regles per als estrangers

2 Llistat al govern dels que incompleixen

Després de donar uns dies per a la regularització als col·legues forans, es va entregar al Govern el llistat dels que estarien incomplint les regles.

3 Noves mesures per la falta de resposta

Com que han passat tres mesos i la situació és la mateixa, el col·legi es planteja ara expedientar els arquitectes locals que puguin afavorir l’intrusisme.

tracking