EFECTES DE LA SEQUERA

Camions cisterna per abastir els dipòsits de la Massana

El comú ha reomplert un dipòsit secundari, a la zona d’Anyós, amb l’aigua transportada en camions des d’Ordino i Andorra la Vella

Les restriccions pel que fa a l'ús de l'aigua es mantenen de moment a la MassanaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aigua transportada amb camions cisterna, un procedent d’Andorra la Vella i dos d’Ordino, va permetre reomplir un dipòsit secundari situat a la zona d’Anyós. Aquesta és una de les accions engegades pel comú de la Massana per fer front a la disminució de les reserves d’aigua i de moment es mantenen fins dimarts les mesures d’estalvi. Amb les actuacions s’ha aconseguit estabilitzar el volum d’aigua del dipòsit de Grau Roig, que es troba al voltant del 25% de la seva capacitat, i és el que subministra més del 80% de l’aigua a través de diferents dipòsits secundaris. Per la seva banda, el dipòsit de Prat de la Coma, que s’abasteix amb la font de l’Escladella, subministra aigua al poble de Pal, mentre que el dipòsit de Fenerols capta aigua als Hortons i subministra aigua a la zona de Sispony.

El comú va informar que durant la jornada d’ahir es va transportar aigua de la xarxa de Pal a un dipòsit secundari del poble d’Arinsal (el dipòsit de Ribasol), de molt fàcil accés. L’objectiu és disminuir la càrrega que suposa el dipòsit de Grau Roig, on no es pot accedir amb camió cisterna en estar situat al Parc Natural del Comapedrosa. El dia anterior, divendres, és quan es van rebre els tres camions cisterna procedents d’Andorra la Vella i Ordino, acció que el comú massanenc va voler agrair ahir públicament, ja que tots dos comuns “de seguida van acceptar donar l’ajuda”, segons consta en un comunicat.

La corporació massanenca va agrair també la bona resposta ciutadana a les mesures aprovades, en haver-se reduït, per exemple, els regs de tots els jardins, que són molt nombrosos, i l’activitat dels rentadors de cotxes. Per la seva banda, els hotels també estan informant els clients perquè entenguin la necessitat de racionalitzar la utilització de l’aigua. A més, el comú continuarà fent controls perquè no es produeixin consums excessius d’aigua i mantenint les restriccions.

El comú massanenc, que ha invertit 3,1 milions d’euros a millorar la xarxa d’aigua en aquest mandat, està treballant per ampliar la capacitat de captació d’aigua, que depèn actualment en gran mesura d’un únic punt.

El cònsol menor d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, va manifestar ahir que totes les parròquies haurien d’estar interconnectades per tal que si una pateix una manca d’aigua es pugui subministrar de manera ràpida. Així ho va manifestar Canturri ahir al matí, i va donar a conèixer que la capital era una de les parròquies que ha enviat divendres passat un camió cisterna amb aigua dels pous a la Massana, que s’ha vist obligada des de fa uns dies a prendre mesures davant de la situació que està vivint a causa de la persistent sequera.

Canturri no va descartar enviar més aigua a la Massana si així ho demanen les autoritats d’aquesta parròquia i va advocar també per l’elaboració d’un protocol nacional d’actuacions en aquest àmbit, tant per aplicar mesures d’estalvi com perquè no falti aigua per a la població en el conjunt del territori del país. “Si es necessita algun camió més no hihaproblema”, va afirmar Canturri. I és que, de moment, a la capital “no hi ha cap alarma” perquè la infraestructura que està en funcionament des de fa anys, amb els pous a l’Estadi Comunal i els dipòsits de la Comella i a prop del col·legi Sant Ermengol, garanteix l’abastiment de la població. Canturri va apel·lar a “ser tots molt curosos i responsables perquè estem en un moment de sequera important i hem d’estar expectants a veure el que passa i si finalment plou”. “L’aigua és un bé molt preuat i encara que sembla que al Pirineu és una zona on no ens fa falta l’aigua, ara es veu que no és així”, va voler remarcar el cònsol menor de la capital a preguntes dels mitjans de comunicació.

Pel que fa a la possible interconnexió de les parròquies perquè no falti aigua en cap d’elles, el director general de Capesa, que gestiona la distribució de l’aigua a Escaldes-Engordany, Eduard López Mirmi, va considerar que “no és desmesurat” i ho veu com a “factible”, ja que en el cas que es volgués unir Andorra la Vella i Escaldes-Engordany només caldrien “petits estudis i algunes obres”. “Si hi ha voluntat política es pot fer en cas d’extrema necessitat”, va opinar López-Mirmi, que també veu útil el transport de l’aigua en camions cisterna, tal com s’està fent ara i ja s’ha fet en altres ocasions.

tracking