TRASTORNS PSICOLÒGICS

Les associacions denuncien manca de comunicació amb Salut

Desconeixien el futur trasllat de la unitat mental i reivindiquen més recursos

Entrada a l'àrea de salut mental de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El trasllat de la unitat de salut mental a un centre polivalent amb l’objectiu d’aglutinar recursos va agafar les entitats i associacions que treballen amb aquest col·lectiu de sorpresa. Tant des del’Associació de Joves en Risc (ADJRA) com des de Projecte Vida van reivindicar la manca de comunicació amb el ministeri, tot afirmant que se n’havien assabentat a través dels mitjans de comunicació.

“Qualsevol recurs nou serà benvingut”, va afirmar Sandra Cano, presidenta de l’ADJRA, sobre l’anunci de creació del centre polivalent, “però necessitem una resposta ara, no demà”, va afegir, posant en relleu que hi ha una manca de recursos important en el tractament de trastorns psicològics. “És vergonyós”, va declarar, tot argumentant que, per exemple, a la unitat d’aguts de psiquiatria del SAAS només hi ha quatre llits: “Ara mateix els pacients estan abandonats. Tenim l’UCA saturada, salut mental saturada, un hospital amb dues habitacions amb quatre llits per a tots els nens del país, un protocol a urgències que no funciona perquè els pares estan desatesos.” Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida, també va reivindicar la necessitat de dedicar més efectius a la salut mental.

Una altra de les reivindicacions que les dues associacions van posar sobre la taula és l’incompliment del pla integral de salut mental (Pisma). Mentre que Tenorio va assenyalarque “sembla que no avanci des de fa anys”, Cano va afirmar que “és molt greu que no hi hagi ningú al front”, i va detallar que una de les campanyes més significatives, la que havia de fer front a l’estigma que pateixen els malalts mentals, planificada des del febrer del 2022, encara no s’hagi dut a terme: “I això sí que estigmatitza les famílies.” Tenorio va lamentar que tampoc s’hagi fet la campanya que abordava el tema dels suïcidis, planificada per al setembre del 2022, i el fet que el pla nacional de drogodependència “porti parat fa anys”.

DIA MUNDIA DE LES MALATIES MENTALS

El 10 d’octubre tindrà lloc la celebració del Dia mundial de la salut mental, un dia que vol ser una reflexió i un trencament de tabús a l’entorn dels trastorns psicològics, i per això l’Associació de Joves en Risc ha preparat una sessió de cinema que abordarà la qüestió amb tres peces audiovisuals i se celebrarà el mateix dia a partir de les 19 h als cinemes d’Illa Carlemany.

tracking