ELECCIONS AL DESEMBRE

Liberals descarta pactes amb DA per “falta de confiança”


El partit prioritza fer llistes en solitari i allà on no tingui capacitat donarà suport als “amics afins” però “en cap cas” a Demòcrates

El candidat liberal de les generals, Josep Maria Cabanes, i el cap de Govern, Xavier Espot.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ferida de Liberals amb Demòcrates segueix oberta. El trencament del pacte que tenien les dues formacions a la territorial d’Ordino de les passades eleccions generals i que DA no va complir ha deixat molt tocada la relació i impedirà que l’aliança que els va permetre governar junts durant quatre anys no es pugui repetir. La nova presidenta liberal, Cristina Rico, va deixar clar en una entrevista al Diari que “no pactarem amb DA” a les comunals, “no tant per un tema d’ideologia sinó de confiança pel que va passar a les passades eleccions, en què no es va respectar el pacte escrit a Ordino”. Cal recordar que el pacte al qual fa referència L’A establia que, en cas de guanyar la territorial d’Ordino que van fer conjuntament els dos partits, una de les dues titulars entraria al Govern i, per tant, podria entrar al Consell General el tercer de la candidatura, que era liberal. DA, però, no va complir amb el que s’havia pactat perquè amb els resultats electorals a la mà el moviment li hauria costat la majoria absoluta.

La decisió està presa i sembla irreconciliable, tal com també va confirmar el tresorer i portaveu del partit, Èric Bartolomé. La nova executiva, escollida a principis de setembre, va donar fa pocs dies les directrius als comitès parroquials per tal d’evitar repetir pactes amb els taronges. “Vistos els antecedents amb DA i l’incompliment del pacte, tenim moltes reserves per repetir cap pacte amb DA”, va indicar el liberal ordinenc. El partit es troba en un moment de “refundació” i per això la prioritat és, sempre que sigui possible, presentar llista en solitari. En els llocs on no es pugui s’ha donat potestat als comitès locals per analitzar altres possibles aliances, sempre amb la línia vermella de DA. “Volem redefinir el partit i, per tant, allà on no puguem anar sols analitzarem possibilitats, però només si hi ha una afinitat política molt clara”, va indicar Bartolomé.

Per ara no han descartat cap parròquia, si bé són conscients que en alguns territoris tenen una capacitat limitada. Per això en les parròquies on no ho aconsegueixin, com pot ser el cas de Canillo, “ajudarem els nostres amics, que són els que ideològicament són afins a nosaltres”, va comentar Rico. “Hi ha d’haver una afinitat ideològica” per fer els pactes, va assegurar la presidenta liberal, sempre remarcant, però, que “el que no farem en cap cas és pactar amb DA”.

Pel que fa als noms, de moment pocs han transcendit, si bé a Ordino la candidata més ben posicionada per liderar la llista és l’actual cònsol menor, Eva Choy. L’ordinenca ha estat al capdavant del comú juntament amb el demòcrata Josep Àngel Mortés els darrers quatre anys i per a Rico és una persones que “ha fet molt bona feina i que té experiència”. “Tenim gent per fer candidatura i, en principi, aquesta pot ser una molt bona opció. Choy té moltes persones a la parròquia que li donen suport i són de diferents colors polítics”, va argumentar la presidenta del partit.

EL PROJECTE DEL GERIÀTRIC QUE VOLIA IMPULSAR MORTÉS FRAGMENTA ACO-DA A ORDINO

Lídia Raventós / Joan R. Baiges - Andorra la Vella Els dos grans projectes que s’han posat sobre la taula per a Ordino estan marcant els moviments electorals a la parròquia. Si bé el centre de Grifols ja va ser el punt de mira en els comicis generals, l’afer amb el geriàtric que l’actual cònsol major, Josep Àngel Mortés, volia impulsar a la parròquia ha acabat de fragmentar l’escenari polític. L’encara mandatari no amaga que les pressions que ha rebut per part de la majoria per aturar la residència l’han molestat. I ho han fet fins al punt que es planteja donar suport a l’actual cònsol menor, Eva Choy, militant liberal, si encapçala una llista. Tot plegat podria gestar un escenari amb ACO i DA per separat i amb una llista de Choy amb el suport de Mortés. El paper de Concòrdia encara està per definir, mentre que el PS vol trencar amb Dolsa, fet que deixaria una parròquia oberta i amb moltes llistes.

tracking