Els súpers tenen tres mesos per reduir el malbaratament

El reglament s’aplica als establiments de més de 1.200 metres quadrats de superfície i obliga a habilitar espais amb senyalització

El ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, davant d'un expositor per la nova iniciativa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ha aprovat un nou reglament que obliga els supermercats de gran superfície a habilitar espais destinatsa exposar i posar a la venda a preu rebaixat els productes alimentaris amb dates de consum preferent, de caducitats properes a la superació o que tenen imperfeccions o desperfectes que no posin en risc la salut del consumidor. Així ho va confirmar ahir el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal. “És un pas més a favor de la reducció del malbaratament alimentari”, va declarar el ministre. La normativa va ser aprovada posteriorment al consell de ministres del darrer dimecres i promoguda pel Dia internacional de conscienciació sobre la pèrdua alimentària, que té lloc avui i està reconegut per l’Assemblea General de les Nacions Unides a proposta d’Andorra i San Marino. “És el tercer any que celebrem aquesta diada i creiem pertinent aprovar un decret per regular els espais que oferten productes amb data de caducitat propera”, va explicar Casal. La normativa constarà publicada al Butlletí Oficial de Principat d’Andorra (BOPA) a partir deldimecresvinent, però entrarà en vigor d’aquí a tres mesos. Segons va aclarir Casal, es farà a partir del 2024.

La normativa estipula que els productes hauran d’estar disposats en un espai centralitzat odins del mateix lineal i hauran de tenir una imatge homogèniaper ser de fàcil i ràpida localització. Pel que fa a les promocions, Govern no ha fixat cap percentatge mínim i dona lliure elecció a les empreses per fixar la tipologia d’oferta que elles creguin. El reglament s’aplica a tots els centres comercials que venen productes alimentaris i que estan declarats com a productors singulars de residus, segons la normativa vigent, és a dir, que tenen més de 1.200 metres quadrats en planta. Concretament, són deu els que compleixen aquest requisit: Super U, Carrefour, Caprabo d’illa Carlemany, Caprabo fresh, Pyrénées, Eleclerc de Sant Julià de Lòria, el de la capital, Sant Eloi, River i Epizen.

Aquesta és una de les mesures que el ministeri ha emprès amb relació a l’objectiu fixat dins de la Llei d’economia circular per reduir el malbaratament alimentari. Govern vol assolir fins a un cinquanta per cent de reducció de cara al 2030 i les sancions poden ascendir des dels 60 fins als 300 euros. Ara per ara, el ministeri no disposa dels criteris amb els quals estudiarà l’evolució, però “farà els estudis complementaris”, segons va detallar Casal, per desplegar el sistema d’indicadors. Per exemple, es faria una catalogació segons les característiques dels aliments.

Els terminis establerts per posar a la venda aquests aliments oscil·len entre el dia anterior en el cas dels productes frescos i un mes abans per als refrigerats. Els aliments de xarcuteria, formatgeria, carnisseria, peixateria, fruiteria, verdureria i els plats preparats envasats pel mateix establiment hauran d’estar exposats amb un dia d’antelació com a mínim. Per als que estan envasats a fora, són dos dies abans de la seva superació. De la mateixa manera, els productes làctics refrigerats (iogurts, llet fresca, batuts i postres) també disposen dos dies de marge, mentre que per a la fleca i brioixeria industrial són quatre. Pel que fa als productes de gran consum, ha estat establerta una setmana d’antelació, i els refrigerats són l’única tipologia que pot estar exposada fins a un mes abans de la seva caducitat.

CLAUS

1 Avui, dia contra la pèrdua alimentària

Govern va aprovar la iniciativa en consonància amb el Dia contra el malbaratament alimentari, celebrat avui i impulsat per Andorra i San Marino.

2 El reglament entra en vigor en tres mesos

La normativa es publicarà al BOPA dimecres vinent, però entrarà en vigor en tres mesos. Segons va detallar Casal, a principi de l’any vinent.

3 Els terminis de venda són d'un dia a un mes

La carn i els làctics han d’estar exposats com a mínim dos dies abans de la caducitat, mentre que els refrigerats poden estar-ho amb un mes d’antelació.

tracking