Justícia

Xavier Sopena demana més fiscals adjunts

El màxim responsable del ministeri públic vol que es reformi el Codi de Procediment

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Sopena va jurar ahir com a fiscal general, prenent el relleu d’Alfons Alberca, i ho va fer deixant clar des del principi quines són les seves prioritats per a aquesta nova etapa com a màxim responsable del ministeri públic. Una d’aquestes prioritats és l’ampliació de personal, més concretament demana més fiscals adjunts.

“Amb el pla de xoc s’han cobert les places que mancaven, però la ràtio de fiscals adjunts continua estant per sota de la mitjana europea”, va apuntar el lletrat i exdirector de la policia durant el discurs posterior a la presa de possessió. Actualment, l’equip de Sopena està format per ell com a fiscal general i per vuit fiscals adjunts, dos dels quals estan en període de formació. El nou fiscal general va reivindicar que és un nombre insuficient pel volum de feina al qual s’enfronta la Fiscalia i va demanar “almenys dos o tres fiscals adjunts més”.

L’opinió del president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, sobre la manca de personal dista lleugerament de la del fiscal general. Casadevall va coincidir en el fet que “la tasca del Ministeri Fiscal és àmplia”, però va assegurar que “Sopena té l’avantatge de tenir un equip complet i consolidat”. D’altra banda, el president del Consell Superior va lamentar no haver pogut activar fins al juliol el pla de xoc, el qual havia de resoldre diverses mancances de l’administració, entre les quals l’assumpte de la plantilla, ja que fins llavors no van disposar de pressupost. “A principi d’any el consell tindrà tot l’equip complet”, va anunciar.

Com a altres prioritats, el nou fiscal general va destacar la reforma integral del Codi de Procediment Penal “per tal d’ajustar-la i adaptar-la a les noves necessitats”, així com la modificació de la Llei de cooperació internacional i l’adaptació de la Llei del MinisteriFiscal.Respecte a aquest darrer punt, Sopena va expressar que és una llei del 1996 i, tot que s’ha modificat recentment, hi ha aspectes que no es preveuen. Per exemple, què passa si el fiscal general està malalt. Sopena també va apostar per seguir col·laborant amb la Batllia, amb els tribunals i amb la resta d’institucions que participen directament o indirectament amb la Fiscalia general.

Per finalitzar el discurs, Sopena va agrair la confiança del Govern a l’hora d’escollir-lo nou fiscal general i va assegurar que tenia una responsabilitat doble. D’una banda, respondre a les missions atribuïdes al Ministeri Fiscal i, de l’altra, substituir Alfons Alberca. “Ha estat un extraordinari fiscal general i no serà fàcil substituir-lo”, va afirmar. La presa de possessió va comptar amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Justícia, Ester Molné, els representants o delegats dels Coprínceps, Robert Mauri i Josep Maria Mauri, entre d’altres.

tracking