Negociació amb la UE

Espot no dimitirà si perd el referèndum

Afirma que un ‘no’ a la UE obriria un escenari incert que requeriria estabilitat política

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença amb els mitjans de comunicació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“No cometré l’error de convertir el referèndum sobre la UE en un referèndum sobre la meva persona o sobre la gestió del meu Govern.” Així de contudent va ser el cap de Govern, Xavier Espot, en resposta a les preguntes dels periodistes sobre si un hipotètic no al referèndum tindria conseqüències polítiques. “Aquells que van en contra del referèndum per fer caure el Govern, que tinguin clar que no passarà”, va assegurar, tot argumentant que no validar l’acord d’associació obriria un “escenari incert que requeriria estabilitat política i ens tocaria mantenir-nos governant fins al final”.

En aquest sentit, va demanar “no enganyar la ciutadania dient que tot quedarà igual si es diu no a l’acord”. “És lícit el posicionament dels que no volen l’acord d’associació, però els arguments s’han de fomentar i no es pot fer creure a la gent el que no és”, va remarcar. Com a exemple, el cap de l’executiu va exposar que tancar-se a Europa suposaria mantenir-se amb els mateixos sectors i tenir moltes dificultats per obrir-ne de nous, i va afegir que, malgrat que és difícil explicar quins avantatges “palpables” hi haurà a curt termini, “a mitjà i llarg termini serà una gran font d’oportunitats poder tenir un marc homologat”. “Hem de ser sincers, i dir que hi ha un escenari ideal i perfecte sense l’acord, no és cert. Hi hauria afectacions per a l’economia i la societat del país”, va deixar clar, afegint que “hi ha coses que no es poden dir amb lleugeresa”. Així, també va agregar que mantenir que es poden fer “acords parcials”, tal com argumenta Concòrdia, “no és cert”, perquè “ja es va parlar el 2015 i la UE ja no vol aquesta relació”.

Espot va reiterar que aturar les negociacions ara seria una “irresponsabilitat política” i va considerar que “si en el meu lloc hi hagués algú de Concòrdia o d’Andorra Endavant, tampoc ho faria”. En aquesta línia, va repetir que el fet que Mònaco hagi pres la decisió de suspendre les negociacions “no justifica que nosaltres ho fem”. “Tenim la nostra pròpia posició”, va defensar. Així, va assenyalar que Andorra seguirà les converses amb Brussel·les amb l’objectiu de tancar un bon acord a final d’any per aprofitar “la finestra d’oportunitats” que es produeix en aquest moment, però va assegurar que “les presses no ens estan portant a acceptar punts que no considerem bons per al país”. “Nosaltres fem el nostre camí i esperem tenir tancats els aspectes més polítics de l’acord a 31 de desembre, però si no és així seguirem negociant”, va assegurar.

De fet, el líder de l’executiu va afirmar que “si un cop finalitzat l’acord, nosaltres mateixos considerem que no és bo per a Andorra, no el portarem ni a ratificar al Consell General ni a referèndum”. “Si l’acord final té menys oportunitats o més desavantatges que avantatges, serem els primers a dir que no a aquest acord”, va emfatitzar. Amb tot, va reiterar que “se’m fa molt difícil renunciar a aquest projecte en aquests moments”, i va considerar que “les raons per dir de suspendre les negociacions crec que no estan justificades”. “El que s’està negociant s’està resolent bé i de l’acord se’n desprenen més avantatges que inconvenients”, va certificar.

Amb tot, el màxim representant de l’executiu es va mostrar comprensiu amb els dubtes que un acord d’aquestes característiques genera entre la ciutadania, i va remarcar que la resposta del Govern a tots aquests neguits serà “fer més pedagogia i ser més transparents”. També per esvair dubtes, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va voler deixar clar que no formen part de l’acord els temes de fiscalitat i de fronteres.

tracking