Andorra va exportar l'any passat el 73% dels residus que va generar

El centre de tractament de residus de la Comella.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 2022 s’han generat més de 149.590 tones de residus a Andorra; un 27% s’ha tractat al país i un 73% s’ha exportat per a la gestió final fora del país. Aquesta quantitat inclou tots els residus generats al país, com ara els residus domèstics (residus urbans i residus assimilables procedents de comerços, indústries i institucions, incloses les fraccions recollides de manera selectiva) i tots els residus exportats directament per gestors de residus a plantes de valorització o eliminació. No hi estan inclosos els residus de terra i pedres procedents de la construcció, dels quals se’n van exportar 223.647 tones destinades a valorització, xifra que representa un augment del 2% respecte de l’any anterior (220.007 tones exportades).

Les dades del 2022 mostren un augment general d’11.858 tones dels residus generats; això suposa un increment del 8,6% respecte a l’any anterior. En el marc de la situació general de la societat, cal tenir en compte que el 2022 es pot considerar l’any de la recuperació posterior a la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus.

Aquest fet s’ha materialitzat en l’augment d’algunes de les fraccions de residus urbans a causa d’un funcionament més gran de les activitats econòmiques, com per exemple la fracció de rebuig (RSU) generat, amb un augment del 7,7% (28.084 tones el 2022, enfront de les 26.081 tones del 2021), que l’ha situat en valors similars als d’abans de la pandèmia de coronavirus.

Cal recordar que l’any 2022 s’han rebut a la planta de tractament de la Comella 40.529 tones de residus d’Andorra. A més, el centre ha valorat energèticament 9.329 tones de residus sòlids urbans pretractats procedents de la Cerdanya, per complir l’autorització del Govern d’importar un màxim de 10.000 tones a l’any de residus urbans, que corresponen a un 18,7% del total dels residus valorats energèticament pel centre de tractament.

La valoració energètica de la totalitat dels residus ha generat 18.760 MWh d’energia elèctrica, que s’han injectat a la xarxa elèctrica de FEDA, i 11.441 MWh d’energia tèrmica, que s’han injectat a la de calor de FEDA-Ecoterm.

D’altra banda, en el cas dels residus no urbans, també n’hi ha hagut augments importants relacionats amb la construcció, i, més concretament, s’ha constatat un augment de 5.978 tones de runa (un increment del 9,7% respecte a l’any anterior).

Per acabar, cal fer esment que el setembre del 2019, Càritas Andorrana va inaugurar les instal·lacions del nou rober amb l’objectiu de donar més facilitats als usuaris i augmentar la reutilització o el reciclatge del tèxtil. L’any 2022, el rober de Càritas ha recollit 74 tones, de les quals internament se n’ha aprofitat el 28%, que s’ha destinat a les donacions o la venda com a roba de segona mà. La resta s’exporta a plantes per a la reutilització i el reciclatge del tèxtil.

tracking