'cas bpa'

L'acusació particular demana rebaixar les penes per als gestors de BPA

L’advocada de Govern sol·licita per als gestors entre tres i quatre anys de presó condicional

Proccesats del judici de la causa primera del 'cas BPA'.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després del tancament de l’informe final del fiscal general, ahir va ser el torn de paraula de l’acusació particular de Govern en el judici per la causa primera de BPA, la qual jutja 24 directius i gerents de Banca Privada Andorrana per blanquejar prop de 70 milions d’euros del grup xinès de Gao Ping entre el 2008 i el 2011. La representant dels interessos de Govern, Vanessa Durich, va rebaixar la pena per als gestors de l’entitat bancària a entre tres i quatre anys de presó condicional, les penes mínimes pel delicte de blanqueig de capital. Per als directius de BPA es va adherir a les penes sol·licitades pel fiscal general, entre set i vuit anys de presó ferma. “Si el comitè de blanqueig i els directius haguessin pres les mesures necessàries, els gestors no haurien procedit en aquesta línia”, va argumentar l’acusació particular davant el Tribunal de Corts. Pel que fa a les multes, la lletrada de l’executiu les deixa en mans del Tribunal en el cas dels gestors i manté les de la Fiscalia en el cas dels directius, i pel que fa a les penes accessòries –anys d’inhabilitació i anys d’expulsió– manté les demanades per la Fiscalia: 10 anys d’inhabilitació per a tots els processats i 20 anys d’expulsió del Principat només per a una desena.

L’acusació particular va coincidir amb el fiscal general, Alfons Alberca, en el fet que els processats van cometre un delicte de blanqueig de capital amb l’agreujant d’habitualitat i de dur-se a terme dins d’una entitat bancària. “Era una operació coneguda, consentida i deliberada de blanqueig”, va defensar. Ara bé, tampoc pot demostrar que constitueixin un grup criminal organitzat. Així doncs, la pena de tres anys de presó condicionals s’aplicaria als gestors amb menor responsabilitat dins de BPA. Aquests són Esteve García García, José González Frías, Joana Reolid Castillo, Jaume Sansa Matamoros, Ignacio Cardiel Lavilla, Francesc Xavier Domingo, Javier Filoso Fernández, Mauricio Escribano Sánchez, Anna Maria Bermenjo Camps, Amelie Monique Pérez i Antoni Calvente. Sergi Fernández Genés i Amaya de Santiago Bullich també eren gestors de la banca, però la lletrada els considera “gestors directes” i per això demana un any més de presó condicional, és a dir, quatre anys. És el mateix que sol·licita per a Enrique Garcia Cerdà i Francisco Miguel Martínez, qui l’acusació particular de Govern sosté que van intervenir al final de tot l’entramat i que per això els correspondria aquesta pena.

Quant a la resta de processats, Durich es va mostrar conforme amb les penes demanades per la Fiscalia, entre set i vuit anys de presó ferma i entre un milió i 100 milions d’euros de multa, ja que considera que són els cervells de l’operativa il·legal i els que tenien més responsabilitat. Els processats en qüestió són Joan Pau Miquel Prats, Santiago de Roselló Piera, Isabel Camino Sarmiento, Juan Cejudo Peña, Xavier Mayol González, Josep Lluís Rivero Carrizo, Josep Antoni Rivero Carrizo, Josep Elfa Farré i Pablo Laplana Moraes.

El judici per BPA s’aturarà durant quinze dies per tal que les defenses dels gestors i directius preparin les al·legacions. Es reprendrà, doncs, el 9 d’octubre.

Durich diu que a BPA “operava un banc dins un banc”

“A BPA operava un banc dins un banc, tot al marge de la normativa.” Aquesta va ser una altra de les conclusions formulades ahir per l’acusació particular de Govern, representada per Vanessa Durich, quant a la causa primera del cas BPA. Com va fer el fiscal general en l’informe final, Durich va criticar “l’obstaculització continuada” durant el judici per part dels acusats i les defenses, així com la negativa dels acusats a respondre a les preguntes que els feien. “Aquesta actitud, malgrat ser legal i legítima, haurà de ser valorada i apreciada pel tribunal”, va defensar l’advocada, tot remarcant les constants contradiccions en les declaracions dels exgestors i els directius, i que “molts dels acusats depenen econòmicament de la mateixa família”. D’altra banda, l’acusació particular de l’executiu va assegurar que “l’actuació de BPA i els processats ha danyat enormement la imatge d’Andorra i de les institucions públiques”, i va criticar tots aquells que durant el judici han proposat que el Govern havia d’abstenir-se a la causa. “La crisi de BPA no es pot imposar a les actuacions de les institucions, com s’ha intentat fer durant vuit anys”, va afegir Durich, que va recordar que aquesta és la primera, però no l’única causa imposada a l’entitat bancària.

tracking