judici

El fiscal general demana un total de 141 anys de presó i 832 milions de multa

El fiscal general eleva a definitives les penes per als 24 processats en el ‘cas Gao Ping’

Peticions de la Fiscalia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general, Alfons Alberca, va dir ahir, amb tota probabilitat, la seva última paraula en el judici al Tribunal de Corts per la causa primera de BPA, coneguda com a cas Gao Ping. El representant del ministeri públic va tancar l’informe elevant a definitives les penes dels 13 dels 24 processats que van quedar pendents de la sessió de dimarts. Es tracta del director general adjunt de negoci i de 12 gestors de l’entitat, que tot i no tenir un paper fonamental en el presumpte blanqueig dels 70 milions que l’empresari valencià Rafael Pallardó va introduir al banc, provinents de les activitats delictives del xinès Gao Ping, el fiscal general considera que “estaven obligats per llei a discontinuar l’operatòria de Pallardó i denunciar-la a la policia o haver fet una declaració de sospita”.

Les penes que va elevar ahir a definitives van entre els sis i quatre anys de presó i els sis i un milió d’euros de multa, a més de la inhabilitació per 10 anys per exercir en el sistema bancari i financer dels tretze processats.

Alberca ha demanat un total de 141 anys de presó ferma als 24 acusats en el cas Gao Ping, destacant els vuit que vol per a l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i per a l’exdirector adjunt del banc, Santiago de Rosselló. Per a tres processats més vol set anys de presó, sis per a onze, cinc per a sis i quatre per a dos.

Si prospera la petició del fiscal general, les multes que podria imposar el Tribunal de Corts s’elevarien fins als 832 milions d’euros. De nou és Miquel qui té la demanda més elevada, amb 100 milions d’euros de sanció. Per a onze processats la petició de multa és de 70 milions per a cada un ells. Per a tres acusats demana sis milions de multa, per a un, tres, i per a vuit, un. El representant del ministeri públic, d’altra banda, vol que els 24 processats siguin inhabilitats per un període de deu anys per exercir en el sistema bancari i financer andorrà. Per a tretze processats de nacionalitat estrangera demana 20 anys d’expulsió del Principat en acabar la pena de presó imposada.

Un cop finalitzat l’informe del fiscal general, que ha estat un dels protagonistes del judici amb les seves llarguíssimes intervencions durant el desenvolupament de la pràctica de la prova, avui arriba el torn del representant del Govern que exerceix l’acusació particular. Té previst demanar penes de presó ferma per als principals responsables del banc intervingut que estan processats, i condicional per als gestors que tenien menys pes dins de l’operativa de Pallardó. Quant a les multes que hagin de pagar els processats, si finalment són condemnats, l’acusació particular ho deixarà a criteri del tribunal.

Es preveu que la intervenció de la representació del Govern finalitzi avui, i després serà el torn dels advocats defensors dels 24 processats que intentaran desmuntar els arguments del ministeri públic. Les defenses demanaran que els seus clients siguin declarats innocents.

Amb tota probabilitat, després de la intervenció de l’acusació particular hi haurà una pausa en el judici de la causa primera de BPA, perquè els defensors acabin de preparar-se els arguments.

tracking