La Fiscalia manté els 8 anys de presó per a Joan Pau Miquel

Alberca demana 8 anys de presó, 10 d’inhabilitació i 100 milions de multa per a Joan Pau Miquel

L'exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, a les portes de la Batllia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El fiscal general, Alfons Alberca, va començar ahir a fer definitives les peticions de penes per als 24 processats per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), coneguda com a cas Gao Ping. El ministeri públic gairebé no es mou de la qualificació que va fer l’any 2016 tot i deixar de considerar un grup criminal organitzat els directius i gestors de l’entitat intervinguda.

Alberca va començar la jornada informant sobre la qualificació de l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, del qual va dir que “la seva actuació professional i personal ha permès la introducció de 70 milions al sistema bancari i la seva transferència a la Xina”. Per a l’exalt directiu del banc, del qual va dir que “a l’entitat no es feia res sense el seu coneixement”, Alberca demana al Tribunal de Corts que el condemni a vuit a anys de presó ferma, 100 milions d’euros de multa i deu anys d’inhabilitació per exercir al sector bancari i financer. El fiscal general imputa a Miquel un delicte de blanqueig de diners en establiment bancari amb l’agreujant d’haver-ho fet de manera habitual.

En el seu al·legat, Alberca es va centrar a explicar la relació de l’exconseller delegat de BPA amb l’empresari valencià Rafael Pallardó, testaferro de Gao Ping. Tant pel coneixement de l’operativa d’intercanvis de diners o compensacions com per la seva participació directa. El fiscal general va recordar que Miquel va fer quatre intercanvis el 2008, 17 el 2009, vuit el 2010 i 12 el 2011. “Va fer 41 compensacions en tres anys i nou mesos per un valor de quatre milions, el 10% dels 33 milions que Pallardó va fer en intercanvis”, va recordar.

El representant del ministeri públic va assegurar que l’exconseller delegat del banc intervingut “s’ha saltat els controls previstos segons la normativa interna, que era la forma de fer sistèmica, que era la forma de fer del director general que ha transmès a tots aquells que participaven dins dels òrgans de control”.

Després de Miquel va ser el torn per a l’informe de l’exdirector adjunt del banc Santiago de Rosselló, per al qual la Fiscalia demana també vuit anys de presó i deu d’inhabilitació. En aquest cas la multa seria de 70 milions. Segons Alberca, De Rosselló tenia perfecte coneixement de com funcionava el banc i va participar sobre les decisions de l’operativa de Pallardó. “Ell era qui s’havia d’assegurar que hi hagués un control efectiu al banc”, va dir.

El fiscal general va emprar dues hores per informar de Miquel i De Rosselló, però va tenir temps durant la resta de la jornada per elevar a definitives les penes de nou processats més. Per a l’excap d’antiblanqueig de BPA Isabel Sarmiento, que “participa i coneix des del principi fins al final l’operativa i té un paper preponderant”, va demanar set anys de presó, 70 milions d’euros de multa i deu anys d’inhabilitació. La mateixa pena que vol que dicti Corts per a la gestora dels comptes de Pallardó, Amaya de Santiago, que “era la primera línia de control i li fa el plàning dels intercanvis de l’empresari valencià”. Alberca va demanar el mateix càstig per al gestor Sergi Fernández Genés, que “participa directament en els intercanvis i és el responsable de la introducció dels actius de Pallardó”.

Un pas per sota estan els gestors Juan Cejudo, Xavier Mallol, Josep Lluís Rivero, Josep Antoni Rivero i Josep Elfa, per als quals la Fiscalia vol sis anys de presó, 70 milions de multa i deu anys d’inhabilitació. Per a Pablo Laplana, a qui considera que no fa el delicte de manera habitual, demana 5 anys de presó, 10 d’inhabilitació i 70 milions de sanció.

La Fiscalia manté els 8 anys de presó per a Joan Pau Miquel

tracking